Forn de Planés
L'Espunyola

A la zona de Sants Metges
    Uns 230 metres al sud-oest de la masia de Planés.

Sara Simon Vilardaga

El forn està situat prop dels camps que s'estenen al sud de la masia. Es tracta d'un forn de planta més o menys circular d'uns dos metres de diàmetre i una alçada d'uns dos metres i mig. Està construït en el desnivell d'un marge, tot aprofitant el terreny natural, en el qual està excavada la cavitat interior, la part alta de tot el contorn té una filada de blocs de pedra. La part de ponent, on hi ha el desnivell, està construïda amb grans blocs de pedra de la zona conformant el mur de façana amb un gruix aproximat d'un metre. A la part baixa d'aquest mur hi ha la boca d'accés a l'interior, és de forma de trapezi i unes mides màximes aproximades de 70 centímetres d'alçada i 105 centímetres d'amplada. La superfície de l'interior es mostra afectada per l'acció del calor. La presència d'alguns fragments de teules pel voltant del forn, ens fa pensar que podria tractar-se d'un forn d'obra.

Aquest forn pertany a la propietat de Planés, tot i que no en coneixem la cronologia, pot tractar-se d'una estructura del segle XIX, ja que en aquest segle es documenten diferents obres de reforma i ampliació de la casa.