Forn de La Cisa
Vilassar de Dalt

  Maresme
  Av. Comte Urgell
  131

  Coordenades:

  41.51131
  2.35276
  445989
  4595722
  Número de fitxa
  08214 - 289
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Jaciment arqueològic
  Romà
  Contemporani
  Segle
  II aC-XXdC
  Estat de conservació
  Regular
  en aquesta zona del jaciment no es coneixen troballes
  Protecció
  Legal
  Llei del Patrimoni Cultural catala 9/1993
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  Si (1164 CC.AA)
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  6058101DF4965N0001IA
  Autoria de la fitxa
  Jordi Montlló Bolart

  En aquest jaciment, ubicat bàsicament a Premià de Dalt, es va documentar un forn d'època moderna, que conserva la graella i la cambra de cocció. La seva funció fou la de coure empelts de taronger pels camps del seu voltant, vinculats a l'explotació del Mas Cisa.
  A partir d'intervencions més recents, també es van poder documentar altres elements de producció agrària: trulls d'oli, dipòsits, canalitzacions d'aigua i també ceràmica rodada d'època ibèrica i romana; fet que no ha d'estranyar donada la proximitat amb un bon nombre de jaciments o zones de troballa superficial de material arqueològic.

  El forn i la part principal del jaciment es troben en terme municipal de Premià de Dalt, però el polígon marcat en la Carta arqueològica de la Generalitat en la part est agafa una part del terme municipal de Vilassar de Dalt. Per tant cal tenir-ho en compte en canvis futurs de planejament urbanístic.

  Les diferents intervencions que s'han realitzat afecten bàsicament al terme municipal de Premià de Dalt.
  L'any 1994 es van realitzar unes prospeccions al voltant de l'ermita de La Cisa, amb motiu de la preparació del mil·lenari.
  L'any 2003, amb motiu de les obres de desenvolupament del Pla parcial urbanístic de Premià de Dalt i Vilassar de Dalt, es van realitzar una intervenció preventiva a càrrec de Noemi Nebot de l'empresa ATICS

  AA.VV (1999). La Cisa mil anys d'història. Comissió pro mil·lenni de La Cisa. Premià de Dalt.
  CAZORLA, F.; COLL, R.; JÁRREGA, R.; (1997). "Els darrers jaciments arqueològics descoberts a Premià. Una aportació a l'inventari arqueològic de Premià de Dalt i Premià de Mar (El Maresme); dins XIII Sessió d'Estudis mataronins. Museu Arxiu de Santa Maria. Mataró.
  COLL, Ramon (2004) Història arqueològica de Premià. Editorial Clavell, Premià de Mar.
  GENERALITAT DE CATALUNYA (1983). Inventari del patrimoni arqueològic del Maresme. Vilassar de Dalt. Departament de Cultura de la Generalitat. Barcelona.
  RIBAS, Marià (1952). El poblament d'Ilduro. Institut d'Estudis Catalans, Barcelona, pp. 15 i 22.