Forn de guix de dalt de la Productora
Òdena

  Anoia
  Camí de les Baumes
  Emplaçament
  Sota el castell d'Òdena, vers la riera d'Òdena

  Coordenades:

  41.60696
  1.63895
  386589
  4607033
  Número de fitxa
  08143 - 56
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XX
  Estat de conservació
  Dolent
  La vegetació està provocant el seu deteriorament progressiu
  Protecció
  Inexistent
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  IPA, núm. 6.739
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  08142A006000610000HJ
  Autoria de la fitxa
  Josep-Vicenç Mestre i Casanova

  Instal·lació de quatre forns de coure guix. Segons Josep-Vicenç Mestre: "Un cop arrencada la pedra de la guixera propera, coneguda com "La Productora", les pedres de diversos tamanys es portaven a aquests forns, oberts en un pendent del terreny i prop d'un camí d'accés. Són gran cavitats cilíndriques, recobertes de paret de totxo, semblant a un pou; l'obertura superior coincidia amb un replà natural del terreny. A la part baixa del forn, s'hi deixava una boca, un portal, per poder carregar i descarregar la pedra i alimentar el foc de la cocció.
  Dins de cada forn inicialment es construïa una volta feta amb pedra de guix plana, similar a les barraques de vinya rodones; el que seria la porta de la barraca coincidia amb l'obertura de la base del forn.. Damunt d'aquesta volta de pedra seca de guix s'abocava la pedra de guix i llenya en capes.
  Quan la pedra de guix ja estava cuïta es desmuntava la volta de pedra seva consturïda a l'inici i tot el guix sortia per la boca inferior. Així es carregava damunt de carros o camions.
  En aquesta instal"lació manca l'estructura de fusta exterior damunt la qual treballaven els miners alimentant el forn amb llenya i des d'on es carregaven els vehicles amb la pedra cuïta".

  MESTRE CASANOVA, Josep-Vicenç (2007) Centre d'interpretació del guix: "Ara fa 50 milions d'anys". Avantprojecte museogràfic. Consell Comarcal de l'Anoia, Igualada
  MESTRE CASANOVA, Josep-Vicenç (2007) Centre d'interpretació del guix a Òdena: Catalunya ara fa 50 milions d'anys. El guix: l'aprofitament tradicional d'un recurs natural. Projecte museogràfic i pla de viabilitat. Ajuntament d'Òdena, Òdena