Forn de coure pinyes de la Vallmitjana
Taradell

Mas la Vallmitjana

La vegetació que creix al voltant en malmet l'estructura.
    Marta Lloret. Antequem, S.L.

Forn de coure pinyes situat a l'era del mas Vallmitjana. És una construcció de pedra de planta semicircular que es troba adossada en el mur que delimita un dels costats de l'era. A la part frontal té la boca emmarcada amb ceràmica. L'interior està cobert amb volta de maó i presenta dos espais diferenciats, un de més elevat que l'altre. En el més elevat és on s'hi colocava la llenya i quan ja era prou calent es col·locaven les pinyes al costat més baix, que es remenaven amb un tiràs de ferro fins que estaven a punt i es treien.

La recol·lecció del pinyó era una activitat complementària per a l'economia del mas. Habitualment s'empraven sequeres, en què es feia un jaç de foc per coure les pinyes. En aquells masos on l'activitat era més important, com a la Vallmitjana, hi tenien un forn per coure-les.

COT, J.; GIMENO, A. ( 2014). Pinyonaires. Tona: Sàrria de llibres.