La Vallmitjana
Taradell

    Osona
    Camí de la Vallmitjana
    677

    Coordenades:

    41.8635
    2.29744
    441691
    4634860
    Número de fitxa
    08278 - 137
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Medieval
    Modern
    Popular
    Contemporani
    Segle
    XII-XX
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Legal
    BI.Catàleg de béns a protegir. POUM de Taradell. 2009
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    IPA 24132
    Accés
    Fàcil
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    002211200DG43E0001TS
    Autoria de la fitxa
    Marta Lloret. Antequem, S.L.

    La Vallmitjana és una masia d'origen medieval que va consolidar-se al segle XVIII. De l'estructura primitiva en queden pocs vestigis, el més destacat una torre de defensa situada en un angle de la casa. Al segle XX s'hi ha fet una gran reforma per adaptar-la com a habitatge modern.
    És un edifici de planta rectangular que consta de planta baixa, pis i golfes i té la coberta a dos vessants amb el carener paral·lel a la façana. S'hi accedeix per un portal d'arc pla de pedra carejada amb la llinda inscrita: "1766" amb una creu i el monograma de Crist intercalats. La resta d'obertures de la façana són d'arc pla arrebossat. Al costat del portal s'hi adossa un cos obert amb pòrtics d'arc de mig punt de pedra a la planta baixa i pilars de maó de factura moderna al pis, que està habilitat com a terrassa i està cobert a dues vessants. A l'altre angle de la façana hi ha la torre de defensa, que supera en alçada a la resta de la construcció. A les façanes laterals i posterior de la masia les obertures són d'arc pla ceràmic o llinda de fusta a la planta baixa i arrebossat als pisos, moltes d'elles de factura moderna. El tractament exterior dels murs és la pedra vista a la planta baixa i la torre i arrebossat als pisos. El ràfec està acabat amb cabirons. A l'interior s'hi conserven elements d'interès, en especial a l'entrada, que està coberta amb volta rebaixada amb llunetes i hi ha un portal on hi consta inscrit: "PAX HUIC DOMUI ET OMNIB(US) HABITANTI BUS IN EA 1761". Al voltant de la casa hi ha diversos cossos annexes, com també una capella i una masoveria, davant la qual hi ha la era encaironada.

    Al segle XII l'alou de la Vall fou donat a la seu de Vic, que en mantingué la propietat molts anys. El mas pagava els censos al beneficiat de la Santa Creu del Castell de Taradell. Va quedar deshabitat després de la pesta negra. L'any 1352 el batlle de Taradell feu una crida per poblar els masos rònecs i aquest fou reclamat per Pere Pujol de Malla, fill de Jaume Pujol i Elisenda Vallmitjana. En no poder-lo tenir habitat, el va vendre l'any 1358 a Pere Ruscha, però a canvi aquest havia de casar els seus fills amb un del mas Pujol de Malla, del mas Solanells d'Espinelves, del mas Osor de Viladrau o del mas Osor de Riudeperes.

    FERRARONS, R.; MUNMANY, J. (1983). Les masies de Taradell. Taradell: Centre Excursionista de Taradell.
    Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arquitectònic. Taradell (Osona). Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya.