Forn de can Singla
Olesa de Montserrat

    Baix Llobregat
    Prop del cementiri de can Singla
    Emplaçament
    Ctra. Bv-1201 uns 200 m passat el km.1 i abans del cementiri de can Singla, trencall a N-E
    81

    Coordenades:

    41.53665
    1.90833
    408937
    4598908
    Número de fitxa
    08147 - 180
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Jaciment arqueològic
    Ibèric
    Medieval
    Modern
    Segle
    -V/XVIII
    Estat de conservació
    Dolent
    Ruïnes conservades parcialment.
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Sense ús
    Titularitat
    Privada
    08146A005000620000OA
    Autoria de la fitxa
    Jordi Piñero Subirana

    Forn de teules d'època indeterminada, associat un seguit de sitges corresponents a un possible jaciment ibèric. Del forn en queda la part posterior i respon a la tipologia característica dels forns d'obra: és una construcció semisoterrada a la part més baixa, en aquest cas al marge d'un camí que es va obrir posteriorment i que retalla el terreny natural. Té planta quadrada i se'n conserven vestigis de la fogaina, a la part inferior, i de la cambra de cocció, a la part superior. Aquest tipus de forn és característic dels segles XVIII i XIX. Si aquest fos el cas, devia pertànyer al mas de can Singla, avui desaparegut i que estava situat a l'altra banda de la carretera, on actualment hi ha el polígon industrial. Tanmateix, no es pot descartar del tot que sigui un forn d'època antiga, ja que en una recent acció de neteja membres del Centre Muntanyenc i de Recerques Olesà van poder recollir al seu interior fragments de ceràmica ibèrica i àtica. Així mateix, pocs metres al costat nord-est del forn es poden observar dues sitges retallades per l'esvoranc del camí. A l'interior de les sitges i al seu entorn s'hi ha localitzat fragments d'una olla medieval i més ceràmica ibèrica.

    Aquest jaciment es troba situat en un altiplà que domina el pas del riu Llobregat. Es tracta d'un lloc de pas que podria haver acollit un assentament ibèric de control d'aquesta zona, amb un possible camp de sitges. És probable que el camí antic d'època ibèrica i romana que seguia la vall del Llobregat, des del Pont del Diable cap al Bages, transcorregués per aquest indret. Més tard, en aquesta zona s'hi establí el mas de can Singla, que fou destruït fa unes quantes dècades per ampliar la zona industrial.

    PIÑERO, Jordi; SERRA, Ramon (2008). "El camí romà de la Torre del Breny i la vil·la de can Font de Cirerencs (Castellgalí)", Dovella, núm. 98, Centre d'Estudis del Bages, Manresa, p. 5-14.