Forn de Can Pujades
Sant Llorenç d'Hortons

Can Pujades

XVI-XVII
    Colgat
    Jordi Montlló Bolart

Forn de bòvila ubicat darrera la casa de Can Pujades, en un marge orientat al sud, a la part alta del qual hi ha una vinya i la part inferior són horts. Només es visible la façana on hi ha la boca de càrrega de la cambra de combustió. Al costat mateix hi ha les basses d'aigua provinent de la mina i la terrassa on ara hi ha els horts deu ser fruit de l'extracció d'argila per la construcció de teules i rajols de la casa. Pel que es veu de la façana sud del forn que fa 4'40 metres d'amplada i 3'40 d'alçada, tindria una planta quadrangular i està fet de maons plans. La boca de la cambra de combustió fa 1'63 d'amplada màxima visible i 1'06 metres d'alçada. Està feta amb arc de maons posats a sardinell. Està colgada i no es pot veure l'interior. La mestressa de la casa que fa més de 50 anys que hi viu, diu que sempre l'ha vist igual. La cambra de cocció i la graella no es poden veure perquè estan colgades de terra i no es pot saber el seu estat de conservació.

Can Pujades és una de els cases importants i amb més tradició de Sant Llorenç d'Hortons i, com totes, tenien el seu propi forn o rajoleria per fer els elements constructius de la casa com teules, maons, rajoles. Aquests forns eren propers a la casa i en llocs on hi havia argila, aigua i llenya. Preparaven tot el material durant l'hivern i els mesos de calor, entre maig i setembre, es dedicaven a la fabricació dels elements.