Forn de calç del Racó de l’Aclau
Balsareny

Sector oest del terme municipal
    Emplaçament
    Carretera de Balsareny a Súria (BP-4313), al km. 46 camí direcció oest cap a cal Castellà. Al cap d'uns 200 m camí SW uns 500 m. En un trencant, seguir el camí de la dreta uns 20 m.
    430

41.87394
    1.84116
    403838
    4636429
    08018 - 320
    S'ha perdut la part superior del forn
    08018A003000150000DG
    Jordi Piñero Subirana

Forn de calç emplaçat prop del torrent de la Teuleria, a l’indret denominat Racó de l’Aclau. El forn, que segueix la tipologia habitual, consisteix en un forat cilíndric excavat al sòl natural, al marge d’una camí. Té una porta d’accés lateral reforçada amb paret de pedra seca. En aquest pou és on es dipositava la pedra calcària junt amb els feixos de llenya per cremar. L’interior és revestit amb una mena d’arrebossat que és fruit de la mateixa combustió. La part alta conserva alguna filada de pedra en sec que, tal vegada, era l’inici d’una coberta.

Informació facilitada per Xavi Novell

L’indret apareix documentat al segle XVII. El topònim es refereix a un aclau o enclavament entre propietats (Carreté, 2010: 87). Pels volts de 2018 un grup d’afeccionats de Balsareny (Xavi Novell, Jorge Villagrasa i Josep Cañellas) van netejar aquest forn.