El Joncaret
Balsareny

Sector oest del terme municipal
    Emplaçament
    Carretera de Balsareny a Súria (BP-4313), al km. 46 camí direcció oest cap a cal Castellà. 1 km passat cal Castellà, trencall al SE i després E uns 400 m.
    492

41.85834
    1.82586
    402544
    4634714
    08018 - 319
    En ruïna. Coberta i part alta en procés de degradació.
    Inexistent
    Pla General d'Ordenació Urbana del Municipi de Balsareny (PGOU). Article 133 (protecció de masies). Núm. 58: Cal Juncaret.
    08018A003000010000DI
    Jordi Piñero Subirana

Masia de dimensions modestes que es troba emplaçada a la falda d’un serrat, prop de Candàliga. Avui es troba en ruïnes, ja que la part alta ha començat a esfondrar-se. Tot i això, conserva molt íntegrament la tipologia constructiva tradicional, sense modificacions modernes.

La casa fou aixecada en una sola fase constructiva, al segle XVIII. Consta d’un cos residencial de planta rectangular (amb planta baixa més un pis) que té adossada una tina a ponent i una petita dependència a llevant. La façana principal, encarada vers migdia, s’ordena en base a dos eixos d’obertures que es corresponen amb les dues crugies en què s’estructura la casa. El portal és a l’esquerra, i al primer pis hi havia dues finestres que ara s’han desprès. El portal és emmarcat amb llindes i brancals de pedra picada, com també ho eren les finestres. El mur posterior també comptava amb dues finestres. Els paraments són de maçoneria a pedra vista, amb algunes pedres més o menys escairades. Les cantoneres estan reforçades amb uns sòlids carreus. Al costat de ponent entre els coberts hi ha adossada una estructura semicircular que podria correspondre a un pou.

A l’interior les dues estances de la planta baixa són cobertes amb volta de pedra. La que es troba al costat de llevant acollia el celler i conserva la boixa de la tina lateral.

Inscripció a la llinda del portal: 17[?], Joncaret,, Asteva Manalvens

El nom d’aquesta casa es refereix a un indret on hi havia joncs. Està documentada des de 1775, i sorgí en terrenys de la masia veïna de Candàliga. Aquest any Joan Casaldàliga pagava per la meitat de la terra de cal Joncaret.  La casa va construir-se, doncs, al segle XVIII, i no sembla que amb posterioritat s’hi fessin gaires reformes. Tal com indica la inscripció de la llinda, en un principi n’estava al capdavant Esteve Manalvens, que era un pubill de Candàliga. Ja fa temps que la casa es troba en ruïnes, i actualment pertany a Candàliga.