Forn de calç del Coll de la Portella
Orpí
Ubicació
Coordenades:
Classificació
Descripció
Les restes d'aquest forn de calç es troben en una zona bosca a tocar del camí que puja des de la BV- 2131 ( al límit del municipi) fins al Coll de la Portella.
De planta circular, té uns 3 metres de diàmetre i uns 4 d'alçada. La boca del forn es trobava al sud, i això ens ho indica l'esvoranc que hi trobem en aquest part. A la resta de parets hi podem observar restes de roca calcària. L'interior es troba cobert de vegetació. Es va construir aprofitant el pendent que hi en aquesta zona.
Història
L'obtenció de calç i guix va ser durant molts anys una pràctica habitual en aquells indrets on existia pedra calcària per alimentar els forns. La calç tenia moltes més aplicacions que el guix. Així, a part de servir per fer-ne l'argamassa necessària per la construcció, també s'utilitzava per emblanquinar parets, esterilitzar la vinya, adobar les pells, desinfectar l'aigua. El forn es començava a construir fent un clot a la timba o talús si era un terreny en pendent, cosa que era el més normal i desitjable pel calciner.
Bibliografia
MORA, J. (coord.) (2003). L'arquitectura dels oficis: 3r Curset d'Estiu d'Arquitectura Popular, Segarra-Urgell, del 5 al 9 d'agost de 2002. Ed. Pagès, Lleida 2003