Cal Tuixén
Orpí

  Anoia
  Cal Tuixén. 08787. Orpí
  Emplaçament
  S'hi arriba camp a través des de la BV-3121 al km 12.5. A l'oest de Cal Cintet.
  536

  Coordenades:

  41.52414
  1.54587
  378678
  4597965
  Número de fitxa
  08152 - 82
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Jaciment arqueològic
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XIX
  Estat de conservació
  Dolent
  Solament es conserven dempeus alguns murs.
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Difícil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  08151A004000260000JP
  Autoria de la fitxa
  Jordi Seró i Ferrer. IN SITU SCP

  Està situat a l'oest del municipi, a sobre d'un turó situat a uns 300 metres al nord de la carretera BV - 2131 al km 12.5. L'accés per arribar-hi es difícil, ja que s'ha perdut el camí que hi arribava.
  Cal Tuixén, es troba actualment en ruïnes, solament resten dempeus alguns murs, i tant l'espai interior com l'exterior, es troben envaïts per la vegetació.
  De planta rectangular, constava de planta baixa, planta de pis i golfes. Els murs estaven fets de carreus irregulars de pedra disposats principalment en filades horitzontals i rejuntats amb argamassa. Pel que es pot observar en una de les façanes, les cantoneres estaven fetes amb carreus de pedra de grans dimensions, però poc treballats. La coberta que no es conserva, era a dues vessants ( est-oest) amb teula àrab.
  La façana d'ingrés s'orienta al sud i presenta una entrada a la planta baixa amb arc escarser i brancals de rajol. A la planta de pis, s'observa una gran finestra amb les mateixes característiques que l'entrada. L'altra façana que es conserva és l'oest, i solament hi ha una petita finestra a la part superior de la façana. Tant la façana est com la nord no es conserven, això ens permet veure l'interior de l'edifici, on s'aprecia la compartimentació a la planta baixa i la planta de pis.
  Cal destacar un cup de vi ben conservat adossat entre les façanes nord i oest. És un cos semicircular i tenia l'accés orientat al sud.

  El nom ve atribuït pels seus propietaris, que a finals del segle XIX van venir des de la població de Tuixén ( Josa i Tuixén), situada a la comarca de l'Alt Urgell.