Forn de calç del camí del coll Verdaguer
Vallirana

Camí del Coll Verdaguer - El Lledoner
    Al marge esquerre del camí que va a can Cases de St. Ponç i al coll Verdaguer

Molt enderrocada.
    Adriana Geladó Prat

Restes d'un forn de calç simple excavat en el marge del camí, en el terreny natural de la zona. L'estructura està força enderrocada, quedant dempeus menys de la meitat. Tot i això, en origen era de planta circular. S'observen les parets rubefactades per l'acció del foc.

Aquests forns estaven destinats a l'obtenció de calç mitjançant la combustió a altes temperatures de la pedra calcària de la zona. Podien ser d'un sol ús o bé permanents, i podien estar excavats en un talús del terreny o construïts en un terreny pla. La calç s'utilitzava per a la construcció (morter de calç) i la vinya (esterilització de plagues), entre d'altres usos (desinfecció de l'aigua, tractament de les pells dels animals…).

Http://webfacil.tinet.cat/manelmar/7289 (Consulta: 12-04-2017). OLLÉ DORCA, Francesc (2010). "El treball de la pedra a Vallirana". Materials del Baix Llobregat, 16, p. 61-69.