Forn de calç de la vall d'Arús
Vallirana

    Baix Llobregat
    Fondo de la Vall d'Arús - Mas de les Fonts
    Emplaçament
    Pel PR-C 163 des de can Bogunyà al Coll del Marge del Moro, a l'alçada del torrent del Salt del Bou
    256m

    Coordenades:

    41.35898
    1.94135
    411450
    4579149
    Número de fitxa
    08295-401
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Element arquitectònic
    Contemporani
    Popular
    Segle
    XIX-XX
    Estat de conservació
    Regular
    La primera cambra està enderrocada.
    Protecció
    Inexistent
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    IPA 40759
    Accés
    Fàcil
    Sense ús
    Titularitat
    Privada
    Ref. Cad.: 08296A00400008
    Autoria de la fitxa
    Adriana Geladó Prat

    Forn de calç doble situat al marge dret d'un camí, prop de l'aiguabarreig de diversos torrents. Està format per dues cambres de planta circular comunicades mitjançant una obertura d'arc de mig punt. La primera cambra, excavada al terreny natural de la zona, està força enderrocada. Conserva una banqueta bastida en pedra irregular de diverses mides, damunt de la que hi ha lloses de pedra planes. Les parets estan rubefactades per l'acció del foc. La segona cambra està bastida amb pedra de diverses mides lligada amb morter de calç, amb les parets vidrades per l'alta temperatura que soportava.

    Les dades han estat cedides pel Centre Excursionista de Vallirana.

    Aquests forns estaven destinats a l'obtenció de calç mitjançant la combustió a altes temperatures de la pedra calcària de la zona. Podien ser d'un sol ús o bé permanents, i podien estar excavats en un talús del terreny o construïts en un terreny pla. La calç s'utilitzava per a la construcció (morter de calç) i la vinya (esterilització de plagues), entre d'altres usos (desinfecció de l'aigua, tractament de les pells dels animals…). És probable que la pedra que es coïa en aquest forn fos extreta de la pedrera del torrent del Salt del Bou (no localitzada).

    Fons documental del Centre Excursionista de Vallirana (CEV). Http://webfacil.tinet.cat/manelmar/7289 (Consulta: 12-04-2017). IPA (2012). Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya, Vallirana. Barcelona: Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya [inèdit]. OLLÉ DORCA, Francesc (2010). "El treball de la pedra a Vallirana". Materials del Baix Llobregat, 16, p. 61-69.