Forn de calç de Ballarà
Sant Mateu de Bages

Al costat de la casa de Ballarà. Demarcació de Sant Mateu de Bages
    Ctra. BV-3003, al km. 11,5 camí direcció sud-oest fins Figuera. Allà camí sud-est uns 1.500 m.

Petita esllavissada en un mur lateral
    Jordi Piñero Subirana

Forn de calç que es troba situat uns 10 m a l'est de la casa de pagès de Ballarà. Excepte una petita esllavissada, es conserva íntegrament. Tal com és habitual, consisteix en una cavitat semisubterrània de forma cilíndrica excavada en un terreny amb pendent. La part visible forma una estructura de planta circular feta amb pedra seca, amb una obertura a la part superior a manera de xemeneia i una boca lateral. L'interior del pou és arrebossat i revestit amb pedra. L'estructura té un diàmetre exterior d'uns quatre m i un profunditat de 2 m. Al costat té un marge de pedra calcària que ha estat rebaixat, segurament per proveir de matèria primera el forn.

La casa de Ballarà per la seva tipologia constructiva podria situar-se al segle XVIII o començament del XIX. Durant el segle XIX formava part de l'heretat de Junyent i Bastardas (masos del terme de Fals, municipi actual de Fonollosa). Mes endavant, possiblement al final del segle XIX o començament del XX, fou eixamplada i sobrealçada.