Forn de calç

Parc Natural del Massís del Garraf

Recentment ha estat netejat de vegetació.
    Parc Natural del Garraf. Ctra de Rat Penat a Plananovella, km. 3,5. 08870-Sitges
    Sara Simon Vilardaga

A la pista que porta des de Sitges cap a Mas Maiol, Can Planes i altres punts del Massís del Garraf, a pocs metres del rètol que indica que entrem dins l'Espai del Parc Natural del Garraf i a peu de camí, trobem un forn de calç. Es tracta d'una construcció parcialment excavada en el terreny natural i la resta construïda amb pedres lligades amb fang. La boca d'accés és feta amb pedres desbastades formant una llinda més o menys en arc de mig punt. L'espai interior conforma una planta circular, mentre que el perímetre exterior és atalussat definint una planta irregular. A l'interior del parc es troben restes d'altres forns de calç, però en mal estat de conservació; de tota manera defineixen una estructura similar. Aquests elements constitueixen un clar exemple d'una de les activitats tradicionals realitzades al Massís del Garraf, com és la producció de calç. Generalment es tracta de construccions datables al segle XIX-XX.

Tota l'àrea del Parc Natural del Massís del Garraf està regulada en el Pla Especial de protecció del medi físic i del paisatge de l'Espai Natural del Garraf. En el parc es troben restes d'altres forns de calç que no estan en bon estat de conservació i dels qual aportem les coordenades UTM. Forn de calç 2: X:402827, Y:4569132. Forn de calç 3: X:403058; Y: 4569497.