Castell de Miralpeix

Al cim del turó de Miralpeix

XI-XVII
    Les estructures del jaciment requereixen una important i urgent actuació de restauració.
    National Monument Record
    Defensa
    Sara Simon Vilardaga

El castell de Miralpeix es troba situat al cim del turó del mateix nom, presenta una superfície construïda de 275'9 m2. És de planta rectangular amb una torre sobresortida a l'angle nord-est i compartimentat per un mur mitger que defineix dues estances principals, una de 10,20 m per 9,80 m i l'altra de 5,20 m. per 6,50 m. La torre mostra una planta de 4,50m x 3,70 m i conserva tres espitlleres. Aproximadament en el centre del recinte i adossada al mur mitger, per la seva banda est, es va localitzar una cisterna de recollida d'aigües (2,35 m per 2,5 m). En el mur sud s'hi va localitzar la porta d'accés, de 1,55 m d'amplada i amb un esglaó. L'edifici constava almenys d'una planta superior, ja que s'ha trobat un tram de diversos graons de l'escala d'accés adossada a la cisterna i al mur perimetral. També es va identificar una estructura que podria correspondre a una petita premsa de vi o d'oli. L'estratigrafia excavada fins al moment ha permès documentar una fase d'ocupació que s'iniciaria a finals del segle XIV i que perduraria fins el segon o tercer quart del segle XVII, quan es constata l'abandonament del lloc. Fins al moment, arqueològicament no s'ha identificat cap fase d'ocupació anterior al segle XIV, però sí que es coneix documentalment l'existència d'una torre, mencionada ja al segle XI. El jaciment no està esgotat; encara hi ha potència arqueològica.

La primera notícia documental coneguda data del 1057, quan el bisbe Guislabert fa donació a mitges a Arnau d'Arloví, perquè refés i poblés la torre deshabitada de Miralpeix. A mitjans del segle XIII, diversos conflictes bèl·lics entre nobles en provoquen l'abandonament. Documentalment es coneix una segona ocupació que s'inicià al segle XIV i perdurà fins al segle XVII, tot i que no es van utilitzar la totalitat de les construccions anteriorment existents. S'han realitzat tres campanyes d'excavació arqueològica programada o com a camp de treball, en concret als anys 1990, 1991 i 1992, sota la direcció de J. Garcia Targa i Natàlia Moragas Segura. Els materials arqueològics es troben dipositats al Servei d'Atenció als Museus de Pedret, a Girona.

GARCIA TARGA, J. (1991) "Castell de Miralpeix, primera campanya d'excavacions" a Butlletí del Grup d'Estudis Sitgetans, any XV, nº. 57. Sitges. GARCIA TARGA, J. (1992) "Segona campanya d'excavacions al castell de Miralpeix" a Butlletí del Grup d'Estudis Sitgetans. Any XVI, nº 60-61. Sitges. GARCIA TARGA, J.(1996) "La masia fortificada de Miralpeix (Sitges, Barcelona)" a Boletín de la Asociación Española de Amigos de la Arqueología, nº 36. Madrid. GARCIA TARGA; ROUND COLELL, R. (1993) "Tercera campanya d'excavacions al castell de Miralpeix (juliol 1992)" a Butlletí del Grup d'Estudis Sitgetans, nº 65. Sitges. GARCIA TARGA, J. (2002) "Castell de Miralpeix: un model d'ocupació medieval i moderna al Garraf" a 6enes Jornades d'Estudis Penedesencs. Arboç, 1992. GARCIA TARGA, J. (en premsa) "El castillo de Miralpeix: un modelo de ocupación medieval y moderna en la costa catalana" a IV Curso de historia medieval "Castillos medievales de la península ibèrica". 1992. Palencia. GARCIA, J.; LORIENTE, A. (1995) "Castell de Miralpeix (Sitges): Estudi de materials ceràmics" a Miscel·lània Penedesenca, XXIII. Vilafranca del Penedès. IPAC (1984) Fitxa 29/9170 de la Carta Arqueològica (CCAA). Revisió de 2002. MIRET MESTRE, X. (1983) "La Quadra Miralpeix. Notes sobre la formació del terme municipal de Sitges", Grup d'Estudis Sitgetans, Quadern nº. 13. Sitges.