Fontíbul
Castell de l'Areny

A la zona est del terme municipal.
    A la ctra de Castell de l'Areny agafar el camí de Camprubí, seguir uns 4 km.

En procés d'enrunament.
    Sara Simon Vilardaga

La restes de la masia es troben situades en uns planells que trobem a tocar del rec de Mer i al peu d'una pista de desembosc. Les estructures conservades mostren una planta irregular, amb l'estructura principal de planta rectangular orientada nord-sud, amb afegits o annexes adossats les façanes sud i oest. La casa està bastida adossada al marge del terreny pel costat de ponent. Els murs que conformen l'estructura principal són de paredat format per grans blocs desbastats i pedres irregulars, i als angles, grans carreus desbastats; el gruix dels dits murs és d'uns 50 cm de gruix. L'alçada conservada dels murs és variable, però en alguns punts assoleix més de 240 cm. Els annexes adossats, en conjunt són estructures petites de murs de paredat format per pedres de mides menors. A la façana sud de la casa hi ha part de l'obertura que devia conformar la porta d'accés, és de brancals de carreus desbastats per un costat i en l'altre costat, a més del mateix tipus de carreus, hi destaca una gran pedra que devia formar part d'aquest muntant és una peça allargada col·locada clavada a terra en disposició vertical.

Acccés des del camí de Camprubí, venint de Soldevila, trobem la pista que cal seguir a l'alçada del pas del rec de Mer.
    La masia està situada prop de la masia de les Vinyasses, situada a una setantena de metres de distància. El rec de Mer, que discorre a tocar de la masia pel costat de llevant, aigües avall conforma el torrent de Camprubí, el qual rep el torrent del Suronell aigües més avall.

Les informacions documentals conegudes que es refereixin a la masia de Fontíbul són molt escasses, bàsicament són mencions o cites puntuals del segle XIX, tot i això no es pot descartar que l'existència del mas sigui anterior, ja que algunes dades documentals del segle XVIII podrien correspondre a aquest. Pel que fa a la notes on consta referenciada la masia Fontíbul, podem esmentar un llevador del 1858 conservat a l'arxiu municipal. Altres notícies són en relació a la documentació del fons de la parròquia de Sant Vicenç de Castell de l'Areny, bàsicament en les anotacions del compliment pasqual. A finals del segle XIX, en una relació de cases i habitants de Castell de l'Areny datada a 14 de gener de 1898, la masia Fontíbul registrada amb el número 92 , consta que hi vivien 7 persones, un matrimoni amb cinc fills.