Fontcalenta
Prats de Lluçanès

Sector sud del terme municipal
    A 150 metres per pista forestal de la carretera BV-4608, punt quilomètric 70'100

Pla d'Ordenació Urbanística Municipal. Tipus de protecció: Integral
    Jordi Compte i Marta Homs

La masia de Fontcalenta està situada en un petit turó a l'est del rec de la Farinera, al sud del nucli urbà de Prats de Lluçanès, prop del pas de la carretera BV-4608. Es tracta d'una masia de mitjanes dimensions formada per un volum principal de planta pràcticament quadrada, de planta baixa, primer pis i golfes. Els murs de càrrega són de maçoneria de pedra arrebossats, amb carreus treballats delimitant les cantonades i emmarcant les obertures. La teulada és de doble vessant amb aigües a la façana principal i posterior. La façana principal, orientada al sud, presenta una disposició simètrica vertebrada a través d'un portal d'arc rebaixat, emmarcat amb brancals de pedra treballada i arc de maó pla. A cada costat hi ha una finestra emmarcada amb pedra treballada. Al primer pis hi ha un balcó emmarcat amb pedra treballada al centre i una finestra emmarcada amb monòlits de pedra treballada a cada costat. A les golfes hi ha tres finestres de petites dimensions emmarcades amb monòlits de pedra treballada, tot i que enlloc de les llindes, les finestres queden emmarcades amb la primera biga que sosté la teulada. També resulta destacable, a l'extrem dret de la planta baixa, un petit safareig rectangular. La façana oest té diverses estructures d'ús agropecuari de pedra, reformades amb maó, adossades al nivell de planta baixa. Entre aquestes estructures de teulada a una vessant s'observa una finestra emmarcada amb monòlits de pedra treballada a la planta baixa, disposició que es repeteix al primer pis i a les golfes, amb una única finestra a cada nivell. La façana nord té adossat un cobert que acaba en una estructura de maó de dos pisos. A la façana pròpiament s'hi observa una porta reformada a la planta baixa, una finestra emmarcada amb monòlits de pedra treballada i una finestra reformada al primer pis, i a les golfes una finestra de petites dimensions emmarcada amb monòlits de pedra treballada als brancals, utilitzant la primera biga de la teulada com a llinda, d'idèntica manera que a la façana principal. La façana est també té adossada una estructura d'obra d'ús agropecuari amb teulada a una vessant que s'adossa al volum principal a nivell de primer pis A la resta de la façana s'hi observen dues finestres, una emmarcada amb pedra treballada al primer pis i una emmarcada amb monòlits de pedra treballada a les golfes. A l'entorn de l'edifici hi ha altres estructures d'ús agropecuari, construïdes modernament, i la font que dóna nom a la masia, situada uns metres a l'oest d'aquesta, en una zona de petits horts per on passa el rec de la Farinera.

L'actual construcció de Fontcalenta data probablement del segle XIX per la tipologia constructiva; tot i així, és probable que tingui uns orígens anteriors.