Fontanilles

Zona Campdàsens
    50 m al sud de Campdàsens

Regular
    La majoria dels edificis presenten un estat de conservació acceptable, a nivell estructural, malgrat detectar-se estructures molt deteriorades.
    Pla d'Ordenació Urbanística Municipal. 2065
    Ref. cad.: 001700DF06H002
    Núria Nolasco Azuaga

Conjunt d'edificis que conformen l'explotació agropecuària de Fontanilles i que inclou tota una sèrie de construccions destinades a usos agrícoles i, en alguns casos, aptes per a ser emprades com a vivenda. En aquest cas es fa difícil distingir la construcció principal o residència del propietari, de la masoveria. En general, les estructures combinen els paraments de pedra, els de maó i els paredats ordinaris, la majoria mostren escassa entitat constructiva. Destaca un edifici de planta rectangular i coberta a dues aigües, amb paraments de pedra regular i obertures amb emmarcaments de maó en obra vista, la distribució de les quals respon a un plantejament arquitectònic previ. El seu frontis principal disposa d'un únic registre d'obertures, amb una porta situada en el centre i flanquejada per dues finestres a cada banda; totes les obertures presenten la llinda en forma d'arc rebaixat. A les façanes laterals la construcció mostra dos nivells d'alçat, ja que inclou una planta superior destinada a les golfes.
    La resta d'estructures que integren el mas mostren diferents estats de conservació, en alguns casos força deficient; són el producte d'un creixement progressiu, adaptat a les necessites de l'explotació, sense una planificació ordenada; l'annexió de coberts, corts, corrals i altres dependències conformen un conjunt que, malgrat la manca de cohesió estructural, conserva bona part dels trets essencials de les masies de la zona.

Aquesta masia figura en les disposicions del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal com a edificació rural que s'ha de reconstruir i rehabilitar, sempre respectant els volums existents i sense alterar la composició original.

Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (2006)