Font Xica
Capolat

Berguedà
    Des de la carretera de Sant Llorenç, cal agafar el trencant de Coforb, la font es troba en el marge dret de la carretera al costat del torrent i sota l’església.
    975

42.09113
    1.79288
    400171
    4660599
    08045 - 50
    08044A004000230000SY
    Pol Navarro Costa - Societat d’Arqueologia del Berguedà

La font Xica està formada per dos espais contigus. D'una banda, l'espai exterior, situat al davant de la font, mostra una planta aproximadament circular, de l’altra la font pròpiament dita que s’entafora dins del marge.

L'estructura externa està feta amb pedres irregulars tot cohesionat amb morter de calç; a la banda sud-est hi trobem quatre graons a través dels quals accedim a aquest espai. En les parets del perímetre s'hi adossen uns bancs d'obra. Al centre de l'espai hi trobem una taula circular amb el sobretaula fet amb una llanta de carreta reomplerta de morter (ciment i pedretes de riu) amb les potes de ferro folrades amb ciment i reixat de conilleres.

D'altra banda, a l'extrem oest d'aquest perímetre circular s'hi localitza l'entrada a l'espai de la font. Es tracta d'un petit passadís de planta rectangular amb dos pilars o muntants de maó massís a l'entrada i coberta de volta de rajola plana, i al fons, la paret amb l'aixeta de llautó situada aproximadament en el centre. Les parets interiors estan revestides amb ciment Portland, i tenen un banc adossat a cada banda. A la paret de la font i per sobre de l'aixeta hi trobem una fornícula amb una Mare de Déu.