Font Vermella
Calldetenes

Entorn rural de Calldetenes (08506 Calldetenes)
    Des del mas Altariba, cal agafar un caminet en direcció al torrent i prosseguir uns 100 m

XII-XXI
    Bo
    Malgrat que la font s'ha anat assecant durant els darrers anys, els propietaris han tingut cura de mantenir-la i condicionar mínimament l'entorn
    Ref. cad.: 0003DG4400A022
    Raquel Valdenebro Manrique

Font ubicada a tocar del molí del Nadal, dins dels marges del torrent de Sant Martí, malgrat que és propietat del casal d'Altarriba. Es tracta d'una antiga mina d'aigua del mas Altarriba, que subministrava la casa. La font es troba ubicada en un lloc planer, envoltada d'intensa vegetació. Com a font, consta d'un dipòsit d'aigua on s'emmagatzema l'aigua procedent de la mina, que es troba ubicat al darrera, aprofitant un marge de pedra allà existent. Es tracta d'un marge aixecat a base de carreus de mida força gran disposats de forma irregular. Als peus del dipòsit es troba la boixa consistent en una petita tuberia metàl·lica protegida per dues petites parets de formigó. L'aigua cau directament sobre una petita aigüera, que actualment es troba embussada per la vegetació. Al costat de l'aigüera, als peus del dipòsit, sorgeix un petit rec fet amb carreus de pedra, que es dirigeix amb una forma corbada vers llevant i que arriba al Casal d'Altarriba. A tocar de la font, s'han aprofitat les restes d'una antiga roda de molí adaptada com a taula.

Es tracta de l'antiga mina d'aigua que subministrava aigua al Casal d'Altarriba. Com a font va ser netejada i adequada les darreres dècades, però les secades contínues i la major necessitat d'aigua han fet que deixés de ser la subministradora d'aigua del casal. Actualment, la seva funció és la contrària, doncs l'aigua que raja és procedent de la que sobra del Casal d'Altarriba. Els propietaris actuals del casal la van adequar i van aprofitar la mola, suposadament procedent del veí molí d'Altarriba, com a taula. Actualment es troba gairebé amagada per la vegetació de l'entorn.