Font vella del Saltiri
Rupit i Pruit

Torrent del Saltiri
    Sota del carrer de les Peces, al torrent del Saltiri

XVI
    Ajuntament de Rupit i Pruit
    Adriana Geladó Prat

Font aïllada situada al costat del torrent, a la banda de llevant del pla de les Peces, sota el marge i a l’ombra d’un tell i un freixe. Està formada per un dipòsit de pedra encastat al marge, d’on procedeix l’aigua que brolla, i delimitada per dos murs de pedra laterals. En un racó presenta un destacable broc de pedra i una pica de pedra rectangular esglaonada. Al seu costat hi ha una aixeta metàl·lica encastada a la paret del dipòsit. Finalment, adossat en un dels murs laterals, hi ha un banc de pedra corregut. Destaca una llosa de pedra de grans dimensions, disposada en forma de pont per salvar el pas del torrent. L’aigua sobrant desaïgua cap al torrent del Saltiri.

Altres noms relacionats amb l'edifici: font Vella.

La font està integrada dins de l’itinerari de les fonts de Rupit, degudament senyalitzat.

Segons la bibliografia consultada, la font ja existia a principis del segle XVI. La seva aigua procedeix del dipòsit, que està cobert amb una volta de pedra. L’any 1980 fou restaurada pels veïns de la zona, donat el seu estat d’abandonament. Comptava amb una bassa on s’hi rentava la roba abans de l’arribada de l’aigua a les cases del poble l’any 1960. Al mateix temps, els veïns del Coll del Castell hi anaven a buscar aigua per al seu ús domèstic.

CROSAS, Carles; SOLÀ, Joan; DOMINGO, Gemma (2014). Catàleg de béns a protegir. Text refós. Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Rupit i Pruit. Consultat 12 novembre 2020, des de https://dtes.gencat.cat/rpucportal/

PARÉS I GANYET, Quirze (1985). La despoblació rural i les masies del Collsacabra. Barcelona: Fundació Salvador Vives Casajuana, p. 391, 500.