Font i barraca de l’horta del Ballaró
Olvan

Al nord-oest del camí que porta cap a Valldaura, a l’alçada del trencall de la masia el Ballaró.

Alguns elements mostren parts deteriorades.
    Sara Simon Vilardaga

La font del Ballaró es troba situada a l’alçada de la masia però a l’altra banda de la riera de la Riba, en una zona amb feixes i camps de conreu. Al lloc hi trobem diversos elements, la font, un viver i safareig, i un altre viver més modern, també l’horta i una barraca. L’horta es troba delimitada per un mur de tancament de pedra seca format per grans blocs de pedra, a la part de llevant del qual hi ha un portal d’accés format per brancals de pedra ben escairada i polida, i llinda de biga de fusta damunt la qual un petit teulat fet aprofitant revoltó ceràmic i teula àrab. Dins el tancat de l’horta a la part nord, hi ha la barraca, avui modificada amb materials contemporanis, però conservant part dels murs de pedra, es tracta d’una barraca amb coberta de teula àrab a dos vessants, destinada a guardar material i eines, i aixoplugar-se en cas de mal temps. A l’extrem més nord, al costat de la barraca trobem un brollador de font i un safareig, tot bastit en pedra amb el remat dels murs amb grans lloses planes pel costat de l’horta. A la part del davant de l’horta hi ha un altre dipòsit més recent, a mode de viver, al costat del qual trobem una bonica alzina.

Els elements estan envoltats d’altres feixes i camps de conreu. Al fons del vessant on estan situats els elements, discorre la riera de la Riba.

Es tracta de la font del Ballaró de la masia del mateix nom, a la qual abastia d’aigua; actualment continua proporcionant-li aigua. La casa es troba situada a menys de 200 metres en línia recta vers el sud-est.

Autoria de les imatges: Sara Simon, 2021.