Font gran Cercs

  Berguedà
  Al peu del torrent de les Garrigues, just a l'entrada del poble venint del sud.

  Coordenades:

  42.14534
  1.85839
  405669
  4666544
  08268-121
  Patrimoni immoble
  Element arquitectònic
  Contemporani
  XX
  Bo
  Inexistent
  Fàcil
  Social
  Pública
  Ajuntament de Cercs. Ctra. de Ribes, 20. 08698 Cercs
  Sara Simon Vilardaga

  La font gran es troba situada al peu del torrent de les Garrigues, en el seu tram previ al creuament de l'antiga carretera de Berga a Guardiola. La font pròpiament, es troba situada al costat nord del torrent, en la part alta de l'àrea de pícnic; la font és una surgència natural d'aigua que brolla de la roca, es troba a nivell del paviment. L'entorn és rocós i ombrívol, i distribuïdes en diverses zones hi ha taules i bancs, emplaçades a banda i banda del torrent, a més d'una zona de graelles, un quiosc, i fins i tot una pista esportiva i zona de jocs infantils.

  L'àrea de la font gran és molt freqüentada especialment durant els mesos d'estiu; període en que també està obert el quiosc que ofereix menjars i begudes.
  Part de l'aigua de la font gran és canalitzada fins les fonts situades al peu del safareig i de la carretera, essent una zona més accessible per recollir aigua. De fet, aquestes fonts junt amb les de Ca la Bòrnia són molt freqüentades per gent d'arreu que ve a buscar-hi aigua.

  La zona de la font gran era lloc habitual de la gent del poble, però arran de les obres de condicionament i adequació de la zona duta a terme als anys 60 del segle XX, l'indret va passar a ser molt freqüentat i es va convertir en un dels llocs de trobada més populars de la comarca, fet que avui dia encara es manté. Les obres d'inauguració de l'any 1968 van coincidir amb la inauguració d'altres obres del municipi, com és l'edifici del nou ajuntament, les escoles, entre altres, acte al que hi van assistir nombroses autoritats del moment.

  PERARNAU, J.; PIÑERO, J. (1992): Catàleg de protecció del patrimoni històric, arquitectònic, natural i ambiental del terme municipal de Cercs. Ajuntament de Cercs.
  SERRA, R. (2006): Cercs. La mirada del fotògraf. Berga: Zenobita edicions.