Escultura als miners morts
Cercs

A Sant Corneli, a la plaça de Sant Romà, davant l'edifici del Museu de les Mines de Cercs

XXI
    Josep Picas
    Ajuntament de Cercs. Ctra. de Ribes, 20. 08698 Cercs
    Sara Simon Vilardaga

Es tracta d'una escultura que representa una figura d'un miner amb el casc i el pic, és feta a partir de peces de xapa de "Corten" modelades i soldades creant la figura. L'estàtua té dos metres d'alçada, està formada per 16 peces de xapa d'uns 4 mil·límetres de gruix. L'escultura es troba damunt un bloc de pedra calcària. A la pedra hi ha una placa en la que s'indica "Homenatge de la vila de Cercs als veïns del municipi que varen perdre al vida a les mines. Premis Santa Bàrbara 2002. Vila de Cercs, 14 de desembre de 2002".

El monument es va fer per encàrrec de l'Ajuntament de Cercs, amb l'objectiu d'homenatjar als treballadors de Cercs morts a la mina en el marc de la Festa de Santa Bàrbara, patrona dels miners. La petició la realitzà el llavors alcalde de Cercs, Ferran Civil, a l'alcalde de Saldes, Josep Picas. Un cop fet i aprovat el disseny, va ser Josep Soler, mecànic de Cercs, qui va construir l'escultura.
    Tal i com indica la placa, l'escultura es va crear i col·locar en motiu de la Festa de Santa Bàrbara de l'any 2002 i en commemoració als miners de Cercs morts a la mina. La inauguració es va realitzar el 14 de desembre del 2002, data de celebració dels actes de la festa d'aquell any, i durant els quals es concedí el premi Santa Bàrbara als miners morts a la mina, atorgant el guardó a través dels familiars de les víctimes.