Font Fresca del Samon
Sant Pere de Vilamajor

    Vallès Oriental
    Sot de la font Fresca
    Emplaçament
    A tocar del Sot homònim, a les proximitats de la pista que duu al veïnat de Santa Susanna.
    765 m

    Coordenades:

    41.74853
    2.37762
    448253
    4622044
    Número de fitxa
    08234-255
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Element arquitectònic
    Contemporani
    Popular
    Segle
    XVIII-XX
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Social
    Titularitat
    Privada
    08234A001000070000IO
    Autoria de la fitxa
    Virgínia Cepero González

    La font Fresca del Samon es situa a tocar del sot homònim, a les proximitats de la pista principal que duu al veïnat de Santa Susanna. Es troba en un petit pla ombrívol, envoltat de grans freixes, que es troba enlairat per sobre de la pista, i protegit per un mur de pedres que aguanta la placeta de la font.
    Es tracta d'una font ben arranjada, que es troba emmarcada a banda i banda per un petit mur de pedres lligades amb morter, a mode de banc. L'aigua, que raja de forma continua a través d'un forat amb una llosa rectangular de pissarra, cau a una petita llosa quadrada, també de pissarra, que desaigua a una reixa d'embornal i es canalitza cap al mas del Samont.
    Sobre la font, hi ha una placa de pissarra, que fou col·locada l'any 1918, inspirada en els Jocs Florals, amb la següent inscripció: "MCMVIII FONT FRESCA DEL SAMON Fe, Pàtria, Amor, Catalunya i Avant".
    Al davant de la font, hi ha una petita taula de pedra, amb les lletres inscrites "J T".
    És una de les fonts més populars del municipi, i considerada una de les més bones. Antigament, els veïns de Sant Pere de Vilamajor i Montseny hi feien fontades el dia de l'aplec de Santa Susanna.
    L'any 2013 fou objecte d'obres de restauració i arranjament per part de la Diputació de Barcelona.

    Inventari Patrimoni Construït del Montseny: 08234085.

    La font Fresca va despertar l'interès de l'incipient excursionisme català de principis del segle XX. Aquest fet va provocar el "redescobriment" de la font per part dels vilamajorencs i veïns de la zona, que hi van organitzar fontades cada 11 d'agost, per l'aplec de Santa Susanna.

    HERRERO i BARÓ, H. (2003). "Rutes de l'aigua (I)". Quaderns de Vilamajor, 3. Sant Pere de Vilamajor: Centre d'Estudis de Sant Pere de Vilamajor, p. 29.
    HERRERO i BARÓ, H. (2012). "De Santa Susanna de Vilamajor a la Font Fresca: on el calor no hi sap arribar". D'aquí: la revista gratuïta de gent, racons i coses nostres, nº 8 (juliol/agost 2012). Sant Antoni de Vilamajor: Banchs de Comunicació, p. 22-27.
    HERRERO i BARÓ, H. (2015) "La Font Fresca del Samont". Quadernets de Vilamajor, 4. Sant Pere de Vilamajor: Centre d'Estudis de Sant Pere de Vilamajor.
    LA MONGIA DE VILAMAJOR. Punt d'informació del Parc Natural del Montseny i de Sant Pere de Vilamajor. (2013) La Font Fresca del Samont: allà on el calor no hi sap arribar (fulletó). Sant Pere de Vilamajor: Diputació de Barcelona, Xarxa de Municipis. Ajuntament de Sant Pere de Vilamajor.
    OTPAT- Oficina Tècnica de Planificació i Anàlisi Territorial (2008). Inventari del patrimoni construït. Pla especial de protecció del medi natural i del paisatge del Parc del Montseny. Diputació de Barcelona. Àrea d'Espais Naturals i Diputació de Girona.
    PAGESPETIT i BLANCAFORT, Ll. (2003). 111 Fonts del Montseny i molts indrets per descobrir. Llibres de Muntanya, 5. Sant Vicenç de Castellet: Farell editors, p. 83-85.