Font Freda
Vilassar de Dalt

Torrent de La Font Freda
    al sud del Turó dels Ruscs

BCIL - Pla Especial Patrimoni Arquitectònic i Ambiental
    Jordi Montlló Bolart

La font està situada en una marjada ombrívola, de roca natural al peu del mateix torrent. Es tracta d'una deu d'aigua que brolla de la roca. El marge per on raja l'aigua es va reforçar amb un muret de pedregam i ciment segons el gust de l'època. La paret s'adapta lleugerament al marge per tal de crear una simetria, modificant-ne la part estrictament necessària on després de fer un rebaix a la part central s'hi ha col·locat un mosaic composat per 12 rajols de ceràmica catalana pintada a mà. Estan emmarcats per una sanefa de ciment esgrafiada imitant el tronc rugós d'una acàcia. S'hi representa el bosc de l'entorn de la font, amb un plataner a primer terme, de composició naïf amb varies fulles de color verd que cauen pel tronc. Al peu d'aquest arbre hi ha una bassa natural amb una granota verda que treu el cap pel mig de l'aigua. Els caragols pugen per les fulles verdes i per una branca , i un ocellet de color groc acabat de néixer al niu, porta un tros de closca al damunt del cap. Les flors pintades a primer terme podrien representar l'herba sabonera, molt present a llocs humits. A la segona filera de rajols, per sobre de les arrels del plataner, s'hi ha pintat el nom de la font, de color marró imitant trossos de fusta clavats amb claus, "FONT FREDA".
    El broc per on raja l'aigua està col·locat per sota dels rajols. És un tub de ferro collat al ciment enverdit per la humitat. La font queda per sota del nivell del corriol. Per accedir-hi cal baixar tres esglaons de pedra, a banda i banda dels quals hi ha un muret de pedra a nivell del sòl.

A tocar de la font hi ha un plataner de grans dimensions i al seu costat, una taula de fusta amb un banc de pedra arran de marge i trossos de tronc per seure-hi. El bosc que envolta la font es composa bàsicament d'alzinar ric en plantes enfiladisses com l'heura, la vidalba i l'aritjol. També hi ha bruc boal, marfull, roldor i esbarzer i altres espècies ombrívoles.

PHILIPS, Roger (1989). Los Arboles. Editorial Blume, S.A. Barcelona.