Font Freda
Vilassar de Dalt

  Maresme
  Torrent de La Font Freda
  Emplaçament
  al sud del Turó dels Ruscs
  316

  Coordenades:

  41.53528
  2.33855
  444823
  4598392
  Número de fitxa
  08214 - 215
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Element arquitectònic
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  BCIL - Pla Especial Patrimoni Arquitectònic i Ambiental
  Accés
  Fàcil
  Lúdic
  Titularitat
  Privada
  08213A001000170000JE
  Autoria de la fitxa
  Jordi Montlló Bolart

  La font està situada en una marjada ombrívola, de roca natural al peu del mateix torrent. Es tracta d'una deu d'aigua que brolla de la roca. El marge per on raja l'aigua es va reforçar amb un muret de pedregam i ciment segons el gust de l'època. La paret s'adapta lleugerament al marge per tal de crear una simetria, modificant-ne la part estrictament necessària on després de fer un rebaix a la part central s'hi ha col·locat un mosaic composat per 12 rajols de ceràmica catalana pintada a mà. Estan emmarcats per una sanefa de ciment esgrafiada imitant el tronc rugós d'una acàcia. S'hi representa el bosc de l'entorn de la font, amb un plataner a primer terme, de composició naïf amb varies fulles de color verd que cauen pel tronc. Al peu d'aquest arbre hi ha una bassa natural amb una granota verda que treu el cap pel mig de l'aigua. Els caragols pugen per les fulles verdes i per una branca , i un ocellet de color groc acabat de néixer al niu, porta un tros de closca al damunt del cap. Les flors pintades a primer terme podrien representar l'herba sabonera, molt present a llocs humits. A la segona filera de rajols, per sobre de les arrels del plataner, s'hi ha pintat el nom de la font, de color marró imitant trossos de fusta clavats amb claus, "FONT FREDA".
  El broc per on raja l'aigua està col·locat per sota dels rajols. És un tub de ferro collat al ciment enverdit per la humitat. La font queda per sota del nivell del corriol. Per accedir-hi cal baixar tres esglaons de pedra, a banda i banda dels quals hi ha un muret de pedra a nivell del sòl.

  A tocar de la font hi ha un plataner de grans dimensions i al seu costat, una taula de fusta amb un banc de pedra arran de marge i trossos de tronc per seure-hi. El bosc que envolta la font es composa bàsicament d'alzinar ric en plantes enfiladisses com l'heura, la vidalba i l'aritjol. També hi ha bruc boal, marfull, roldor i esbarzer i altres espècies ombrívoles.

  AJUNTAMENT DE VILASSAR (1999). Pla Especial del Patrimoni Arquitectònic i Ambiental de Vilassar de Dalt.
  PARÉS, Eduard (2006). Arbres Monumentals de Catalunya. 18 anys des de la primera protecció. Ponència de la 2ª trobada d'Arbres Monumentals i Singulars. Alcalà d'Henares, 19-21 de 2005. Ed. Generalitat de Catalunya. Departament de Medi Ambient i Habitatge. Direcció General de Medi Natural. Barcelona.
  PHILIPS, Roger (1989). Los Arboles. Editorial Blume, S.A. Barcelona.