Font d'en Mamet
Vilassar de Dalt

  Maresme
  Torrent d'en Cuquet
  281

  Coordenades:

  41.52765
  2.3317
  444245
  4597549
  Número de fitxa
  08214 - 216
  Patrimoni natural
  Tipologia
  Zona d'interès
  Estat de conservació
  Regular
  En eixamplar la pista, les roderes dels vehicles han anat colgant el marge on hi havia uns esglaons per baixar fins a la font. El broc, actualment no raja. La font ha perdut totalment la vegetació herbàcia característica que a més a més retenia la terra. Els ramats de cabres que pasturen utilitzen la font com abeurador.
  Protecció
  Legal
  Pla Especial Patrimoni Arquitectònic i Ambiental de Vilassar de Dalt
  Accés
  Fàcil
  Social
  Titularitat
  Privada
  08213A009000290000JB
  Autoria de la fitxa
  Jordi Montlló Bolart

  La font està situada en el Torrent del molí de Cuquet, un curs d'aigua afluent de la riera de Vallromanes, i a tocar mateix de la pista forestal que mena des de la Creu de Can Boquet al Raval. L'aigua, raja per un broc de ferro encastat en unes pedres, a un pam i mig d'alçada aproximadament del terra natural de la riera, per sota d'un avellaner que a l'estiu dona ombra a la font. La vegetació que l'envolta té un gran valor paisatgístic i de gran interès com a corredor biològic. Cal destacar l'alzinar, actualment absent de sotabosc degut a les esclarissades i presència de ramats de cabres, i el bosc de ribera amb una destacada presència d'avellaner, vern i roure africà, alternant amb acàcies. Com arbusts s'ha constatat alguns exemplars de Lavatera olbia, un arbust persistent que pot mesurar fins a dos metres d'alçada amb una flor característica composada de cinc pètals de color rosa i la vinca major. També hi ha presència de capil·lera (Adiantum capillus-veneris), una falguera molt típica de degotalls i escorrenties que arrela al damunt de la tosca calcària, molses, bardissa o esbarzer, aritjol i llorer.

  Pel seu valor emblemàtic, caldria arranjar correctament aquesta font i protegir-la amb un muret de pedra per tal d'evitar que el marge acabi per colgar-la totalment.

  AJUNTAMENT DE VILASSAR (1999). Pla Especial del Patrimoni Arquitectònic i Ambiental de Vilassar de Dalt.
  BLAMEY, Marjorie; GREY-WILSON, Christopher (2008). Flores silvestres del Mediterráneo. Ed. Omega. Barcelona