Font dels Plans Gurb

Osona
Parròquia de Sant Andreu de Gurb
A 3100 metres per pista asfaltada i camí rural de la carretera N-152a, punt quilomètric 68'400.

Coordenades:

41.94179
2.21325
434784
4643613
08100-262
Patrimoni immoble
Element arquitectònic
Contemporani
XIX
Regular
L'aigua nega una part de la font impossibilitant l'accés al brollador.
Inexistent
Fàcil
Social
Privada
Ref.Cad: 08099A01700015
Jordi Compte

La font dels Plans està situada uns metres a l'est dels Plans i al sud-oest de la Caseta dels Plans o del Romeu, en un pla travessat pel rec de l'Esperança.
S'accedeix a la font des de la masia dels Plans. Deixant aquesta a mà esquerra i vorejant el camp de conreu que limita al sud-est de la masia s'arriba al rec de l'Esperança, ubicat uns metres per sota el nivell on es troben els camps de conreu i la masia. La font es troba en un pla amb diversos plataners travessat pel rec.
La font està formada per una estructura de maçoneria de pedra integrada al marge que forma una volta de canó de maó a plec de llibre. La volta forma un espai cobert allargat, al fons del qual hi ha dues obertures, la superior emmarcada amb maó i tapiada i la inferior coberta completament de tosca. Sota el mur hi ha uns esglaons que condueixen a una aixeta metàl·lica, tot i que actualment aquest espai queda cobert d'aigua. En un dels murs laterals de l'espai cobert amb volta hi ha lleixa i en el mur posterior hi ha la data de 1861 inscrita en un rajol integrat al mur.
Davant la font s'inicia un conducte enterrat d'una desena de metres de llargada format amb grans lloses treballades que facilita la sortida de l'aigua de la font al rec de l'Esperança.