Font del Trull
Rellinars

Torrent de La Saiola
    Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac

Pla d'Ordenació Urbanística Municipal
    Jordi Montlló i Laura Bosch

La Font del Trull és una surgència intermitent d'aigua situada a la llera dreta del Torrent de la Saiola. S'hi accedeix pel Camí de les Boades, des de la carretera de Terrassa a Rellinars. Deixant a mà dreta el Camí de la Font del Conill, cal continuar per la pista, passat el Pla de la Bàscula fins el segon trencall, també a mà dreta que transcorre paral·lelament al torrent i continua, ja fora del terme municipal fins a la Font de la Saiola (Vacarisses). La construcció està integrada al marge. Es tracta d'una cisterna de captació amb volta obrada de pedra, disposada a plec de llibre i obertura frontal. Té una profunditat d'uns tres metres aproximadament i una fondària de 0,8 metres. La boca té una amplada de 0,9 metres i una alçada màxima de 0,45 metres. La lleixa mesura 23 centímetres d'amplada però no és funcional ja que està feta amb pedres irregulars (tal vegada perquè ara ja no es fa servir el càntir). Per sota mateix, s'observa un orifici central que fa funció de sobreeixidor i un d'inferior amb un broc de ferro que tapat amb una branqueta no deixa escapar l'aigua acumulada al seu interior. Una canal obrada amb pedra permetria desguassar l'aigua del seu interior cap al torrent sense malmetre la font alhora que permet seure-s'hi. Un mur de quatre metres de llargada per una d'alçada màxima de setanta centímetres reté la terra i embelleix el conjunt. Al costat esquerre hi ha una pedra plana, ben escairada on s'hi ha gravat el nom de la font, amb una flor de cinc pètals pintats de blanc i una circumferència de color blau a mà dreta.

El Torrent de la Saiola juntament amb el de la Barbotera són els que donen naixement a la Riera de Rellinars. El primer té el seu origen en les deus d'aigua procedents de la carena del Castell de Bocs, mentre que el segon ho fa de la carena de la Casa Vella, ambdós dins del Parc Natural de Sant Llorenç de Munt i l'Obac.
    Les inundacions de l'any 1962 va fer desaparèixer la font i als anys noranta del segle XX redescoberta. L'any 1995 es reconstrueix tal i com la coneixem avui. Segons s'explica (1997) l'haurien construït els carboners per poder tenir aigua en temps de sequera.

CAPELLA, Pere (1997). Les fonts; dins XVIII Ronda Vallesana. Unió Excursionista Sabadell, pp. 34 - 40.
    GRUP de RECERCA i RECUPERACIÓ d'AMICS de RELLINARS (1997). Parlem de fonts; dins XVIII Ronda Vallesana. Unió Excursionista Sabadell, pp. 41 - 43.