Font del torrent de l'Afilador
Sant Esteve Sesrovires

Parc Canals i Nubiola

La gran vegetació sobrecrescuda fa que l'espai sigui impracticable.
    Ajuntament de Sant Esteve Sesrovires / Carrer Major, 8-10
    Manuel Julià i Macias / Margarita Costa Trost

La Font del Torrent de l'Afilador és un aiguaneix situat dins el Parc Canals i Nubiola, al costat de la riba dreta del torrent de l'Afilador. Passat el parc infantil del parc Canals i Nubiola, el torrent dels Canals es divideix en el torrent de Can Sitges i el torrent de l'Afilador. En arribar a aquest punt, s'agafa el camí de la Ruta Verda que s'enfila per la llera del torrent de l'Afilador. A uns cent metres a mà esquerra -aproximadament sota el carrer de Josep Pla a Vallserrat- es troba un gran roure situat sobre el marge del torrent amb uns rebrots de figuera a la seva part inferior. Sota aquesta frondosa vegetació s'hi trobava aquesta font o aiguaneix. La font no disposava de broc, sinó que l'aigua brollava antigament pel pròpi mur o marge del torrent i es produïda una petita bassa a la llera dreta del seu curs. Degut a les seves caraterístiques i a la vegetació sobrecrescuda, s'ha desfigurat l'entorn de la font o aiguaneix, i actualment es fa difícil el reconeixement d'aquest indret o element.

Una font o deu és un indret on l'aigua brolla de la terra o entre les roques. Pot ser permanent o temporal. S'origina en la filtració d'aigua de pluja que penetra en una àrea i emergeix en una altra, de menor altitud, on l'aigua no està confinada en un conducte impermeable. Aquestes surgències solen ser abundants en relleus càrstics. Els cursos subterranis de vegades s'escalfen pel contacte amb roques ígnies i afloren com a aigües termals. Hi ha diferents tipus de font. Segons la classificació establerta per Ramon Solé Lacomba, els tipus bàsics de fonts són quatre: De biot: surgència natural en capçaleres de torrent o altres indrets; l'aigua surt directament de terra. De raig vessant o salt: l'aigua surt de terra a través d'alguna mena de canalització, construcció o aixeta. De mina: l'aigua és captada sota terra i a través d'una mina és extreta cap enfora. De cisterna o bassa: l'aigua és recollida, de pluja o de filtracións de la terra, en una bassa o cisterna.