Font del Rector (Castelltallat)
Sant Mateu de Bages

Demarcació de Castelltallat
    De la Casa Nova, al nucli de Castelltallat, camí en direcció sud-oest uns 150 m.

Construcció sud en semi-ruïna. Envaït per la vegetació
    Jordi Piñero Subirana

Font envoltada d'interessants construccions i infraestructures que podrien ser força antigues, tal vegada d'origen medieval. La font pròpiament dita és un aflorament d'aigua al nivell del subsòl que ha estat adequat amb una construcció subterrània. La part alta i exterior d'aquesta construcció és moderna i obrada amb totxo per instal·lar-hi una bomba mecànica. La part interessant és l'obra interior i subterrània que, mitjançant unes escales, dóna accés al viver on neix l'aigua. Aquesta part ha estat revestida en forma de bassa i coberta amb una volta de punt rodó feta amb carreus perfectament escairats. Al sud d'aquesta construcció n'hi ha una altra de més gran, feta de pedra. Té una planta irregular i sembla més moderna que l'anterior. Adjacent a aquesta estructura per les cares oest i sud hi ha una canalització excavada al terra que devia recollir les aigües de la font per distribuir-la cap als horts, que eren situats a l'esplanada que s'obre a migdia. Actualment aquesta part es troba envaïda per la vegetació i es fa difícil interpretar amb quin sistema es devia captar i distribuir l'aigua de la font amb anterioritat a la instal·lació de la bomba. En aquest sentit, no s'aprecien vestigis d'una possible sínia. En aquesta segona construcció hi trobem dues estructures més. Una, a l'exterior, devia correspondre a un abeurador. L'altra, interior, podria ser un safareig. També es conserven fragments dispersos de blocs de pedra corresponents a una canalització.

No coneixem notícies històriques antigues d'aquest indret que, per la tipologia constructiva d'alguns elements, especialment els que cobreixen el viver o font, podria ser d'origen medieval. Tal com indica el seu nom, la propietat era del rector de la parròquia de Castelltallat. Cal dir que a la Rectoria de Castellatallat es conserven importants vestigis arquitectònics medievals i una interessant bassa que recollia les aigües pluvials de les teulades, anomenada el Viver del Rector. En temps ja més recents la font del Rector era molt concorreguda i utilitzada. S'hi anava a buscar aigua i a rentar roba. Fins que no arribà l'aigua corrent a Castelltallat (el 1983) basses, fonts i rases eren les encarregades de nodrir d'aigua les masies. Segons Miquel Ferrer, en aquesta font hi havia horts de tres o quatre cases. També hi havia una pica on hi anaven a abeurar els animals.

AA.DD (2017). Memòries Castelltallat. Història popular de la pagesia al municipi de Sant Mateu de Bages. L'Arada, SCCL.