Font del Racó
Rellinars

Casa del Racó

Jordi Montlló i Laura Bosch

La Font del Racó està situada en el vessant esquerra d'una torrentera que neix al Serrat del Ginebral, transcorre pel vessant dret de la casa, retrobant-se uns metres més avall amb el torrent del Racó. El seu nom es deu a la casa que es localitza a tocar de la font. Es tracta d'una construcció tronco-piramidal amb un arc voltat, de pedra a la part inferior. Una llosa permet posar-hi els genolls que dona pas a una cavitat d'1,45 m de costat, A l'interior, els murs són parcialment de pedra ja que està excavada a la roca i impermeabilitzats amb morter de calç. La coberta, de volta de canó també en conserva restes. Al fons en l'angle dret hi ha un retall a la roca que permet baixar l'aigua, probablement del pou que hi ha tot just uns quatre metres més amunt però possiblement capti l'aigua del torrent a través d'alguna beta.
    El pou, està situat al darrera mateix, distant en línia recte d'uns quatre metres. S'hi accedeix per uns graons de pedra que hi ha a ambdós costats de la font i resseguint el marge de pedra seca fins a trobar una tina. El pou està molt a prop, al costat de la zona d'esbarjo. Es tracta d'un pou d'uns sis a vuit metres de fondària per 1,80 m de diàmetre interior. Està excavat al marge del terreny que va a trobar la roca, arran de torrentera. La part superior del mur està fet de pedra i argamassa que sobresurt uns dos metres d'alçada. Conserva la boca i els dos pedrissos que hi ha a ambdós costats per posar el càntir o la galleda. Ha perdut la coberta, que sembla haver estat de falsa cúpula i la portella de fusta.

Segons s'esmenta en l'article signat pel Grup de Recerca i Recuperació d'Amics de Rellinars (1997) sembla que l'any 1994 es netejà els voltants de la casa del Racó i es construí aprofitant una mena de safareig, que podria tractar-se en realitat d'un aljub.

CAPELLA, Pere (1997). Les fonts; dins XVIII Ronda Vallesana. Unió Excursionista Sabadell, pp. 34 - 40.
    GRUP de RECERCA i RECUPERACIÓ d'AMICS de RELLINARS (1997). Parlem de fonts; dins XVIII Ronda Vallesana. Unió Excursionista Sabadell, pp. 41 - 43.