Font del Pi
Alpens

A 1200 metres de la carretera BP-4654, punt quilomètric 12'900

La font està neta de vegetació i s'hi accedeix sense dificultat.
    CALTUSA. c/ Muntaner, 555, ent. 3a, 08022 Barcelona
    Marta Homs i Jordi Compte

La font del Pi està situada uns centenars de metres a l'est del nucli urbà, pocs metres a l'oest del molí de Clarà, en terme municipal de les Lloses i en la vessant nord de la carena per on passa la carretera BP-4654.
    S'accedeix a la font a través d'una pista forestal que condueix al molí de Clarà i que descendeix des de la carretera BP-4654. Un cop s'arriba a la riera, s'ha d'agafar una pista a mà esquerra, seguir-la uns 50 metres fins trobar un corriol a mà esquerra que s'endinsa en un bosc de pins. Després de seguir el corriol uns 75 metres s'arriba a la font, que queda a l'esquerra. També es pot accedir a la font a través d'un corriol que baixa entre el bosc des del collet de la Batallola.
    La font està formada per un petit mur de pedra del que en surt un brollador metàl·lic, totalment oxidat. Just davant, l'aigua cau sobre una petita bassa delimitada per lloses, abans de seguir per un rec que travessa el corriol i s'escola pel vessant de la muntanya.
    L'entorn de la font, ubicada en una vessant força humida, està dominat per un bosc de pins, boixos i arços, amb heura i lloreret a l'entorn immediat de la font.

Segons anàlisis realitzades pel Grup de Defensa del Ter durant els hiverns dels anys 2002, 2004, 2005 i 2006 la font del Pi presentava un índex de nitrats de 0.6, 0.7, 0.4 i 0.8 mg/l respectivament sense presència de coliformes fecals, per la qual cosa es pot considerar una font potable.

Tal com es recull en el llibre "Les fonts que tenim. Osona i el Lluçanès", editat pel Grup de Defensa del Ter, aquesta font sol rajar gairebé sempre.

AADD, Les fonts que tenim. Osona i el Lluçanès. Grup de Defensa del Ter/ Eumo Editorial, 2005.
    Grup de Defensa del Ter, Analítica de les Fonts d'Osona, Gener / Febrer de 2006.