Font Coloma
Alpens

  Osona
  Sector sud-est del terme municipal
  Emplaçament
  A 300 metres de la carretera BP-4654, punt quilomètric 11'200

  Coordenades:

  42.10052
  2.12594
  427726
  4661307
  Número de fitxa
  08004-86
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Element arquitectònic
  Estat de conservació
  Dolent
  El fet que la font no ragi ha provocat que aquesta s'hagi anat degradant. Tot i així, l'accés a la font no és gens dificultós.
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  CALTUSA. c/ Muntaner, 555, ent. 3a, 08022 Barcelona
  Autor de la fitxa
  Marta Homs i Jordi Compte

  La font Coloma està situada a l'extrem sud-est del terme municipal, a tocar de la font dels Veïns en terme municipal de Sant Agustí de Lluçanès.
  S'accedeix a la font a través d'una pista forestal que surt de la carretera BP-4654 i avança fins trobar una bassa d'aigua moderna. Des d'aquí, s'ha de seguir uns trenta metres més enllà de la bassa, fins trobar la font, ubicada sota un pi.
  Es tracta d'una font que no raja i per tant no s'utilitza actualment, fet que ha provocat que la vegetació guanyi terreny respecte la font. Encara es conserva, però, una estructura o dipòsit de pedra i maó amb un forat quadrat al centre. De la part inferior dreta de l'estructura en sobresurt el brollador i a la part superior es pot observar la inscripció: "COLOMA 197 -". La font es troba en un pla format per un bosc de pins amb el sotabosc dominat pel tortellatge, el lloreret i les maduixeres. A uns 20 metres de la font hi passa un rec, a l'altre cantó del qual es troba la font dels Veïns en terme municipal de Sant Agustí de Lluçanès.

  Tal com s'explica al llibre editat pel Grup de Defensa del Ter "Les fonts que tenim. Osona i el Lluçanès", antigament aquesta era una font molt utilitzada pels habitants d'Alpens. A les últimes dècades del segle XX, la font va deixar de rajar i els germans Miqueló, habitants d'Alpens, van crear la font dels Veïns, situada a escassos 20 metres de la font, però ja en terme municipal de Sant Agustí de Lluçanès.

  AADD, Les fonts que tenim. Osona i el Lluçanès. Grup de Defensa del Ter/ Eumo Editorial, 2005.