Font del molí de Vallgatina
Sant Feliu Sasserra

  Bages
  Extrem nord-oest del terme municipal
  Emplaçament
  A 2700 metres per pista forestal de la carretera B-431, punt quilomètric 68

  Coordenades:

  41.94451
  2.02227
  418956
  4644077
  Número de fitxa
  08212-90
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Element arquitectònic
  Popular
  Estat de conservació
  Bo
  Degut a la nevada de gener de 2006, alguns arbres, especialment pins, han caigut sobre el camí que condueix a la font i a l'entorn d'aquesta. Tot i que encara es pot accedir a la font, convindria netejar l'entorn.
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Social
  Titularitat
  Privada
  Ref. cad.: 008A00055
  Autor de la fitxa
  Jordi Compte i Marta Homs

  La font del molí de Vallgatina està situada uns metres al sud de l'edifici que li dóna nom, al marge de ponent de la riera de Relat i prop del naixement d'aquesta, en la unió dels torrents del Soler, també conegut com torrent de la Cogullada, i el de la Costa.
  L'accés a la font es fa a través d'un camí de bosc que surt del mateix molí de Vallgatina i que segueix entre la vegetació en direcció sud, paral·lel al curs de la riera, fins trobar la font, ubicada a la banda dreta del camí.
  Es tracta d'una font de bassa, tot i que s'ha tapat convertint-se en dipòsit. D'aquest dipòsit, situat a un costat del camí, en surt una conducció feta amb teula que transporta l'aigua a l'altre costat del camí per sota d'aquest, fins que cau sobre un tronc amb una regata. Aquest tronc, sustentat per diverses branques, transporta l'aigua fins a caure pràcticament sobre mateix del curs de la riera. Es tracta, per tant, d'una estructura poc sòlida però que resisteix el pas del temps.
  L'entorn de la font està ocupat per un bosc de pins amb un sotabosc dominat majoritàriament per boixos.

  Segons fonts orals, es poden observar tritons a la bassa que actua com a dipòsit de la font, denotant una bona qualitat de l'aigua.
  A l'altre cantó de la riera de Relat, i uns metres al sud, s'hi ubica la font de l'escopeta que rep aquest nom pel fet que l'aigua rajava pel canó d'una escopeta. Segons fonts orals, aquesta font només raja quan plou.

  La font del molí de Vallgatina era utilitzada antigament pels masovers que habitaven el molí.