Font del Lleó
Veciana

Molí de La Roda

XV-XX
    Jordi Montlló Bolart

Font de pedra per on raja l'aigua que prové d'una surgència natural captada uns tres cents metres aigües amunt. Per poder-la canalitzar fins a la font es va construir al darrera mateix, resseguint l'antic mur de la bassa del molí, un canal de pedra que circula per l'interior d'una mina a la qual s'hi pot accedir a través d'un barri de ferro.
    La capçalera de la font està representada amb una escultura zoomorfa, en posició asseguda damunt d'un seient de pedra, amb respatller, a la qual li manca el cap. Recorda per la forma un batraci i amb les seves mans i ajudat per les cuixes, aguanta un escut que segons Duocastella (2013) podria tractar-se de l'escut de la baronia de Segur.
    L'aigua raja per una aixeta moderna, cromada amb polsador, col·locada a la part davantera inferior del seient o banc de pedra. L'aigua que cau queda recollida en una pica de pedra.

Està vorejada per parets de pedra i vegetació arbòria que permeten que hi hagi un espai fresc i acollidor al voltant de la font. Al davant hi ha una taula de pedra feta amb una roda de molí provinent de l'antic molí de la Roda.

La gent que coneix la font, parlen de que l'escultura de la font del Molí de la Roda és una granota però no saben perquè tothom la coneix popularment com la font del lleó.

DUOCASTELLA, Fina ( 2013). Rajolins d'aigua, dins revista Margaridó, núm. 6 (1ª part), pàgs. 14 i 15. Ed. Ajuntament de Sant Martí de Sesgueioles.