Font del Gavatx
Santa Maria de Merlès

Sector nord del terme municipal
    A 1750 metres per pista forestal de la carretera C-154, punt quilomètric 37'100.

La font del Gavatx està situada a l'extrem nord del terme municipal, a tocar de la riera de Merlès.
    S'accedeix a la font des de la pista que comunica l'hostal de Sant Cristòfol i la masia de Manyaques, en terme municipal de Lluçà. Seguint la pista es passa la gran bassa construïda recentment fins que s'arriba a un trencant a mà esquerra, on s'ha de girar i seguir uns metres en direcció a la riera. Des d'aquest punt s'ha de seguir un petit corriol que baixa fins la riera i la font, ubicada a uns 30 metres de la riera, en la part exterior d'un meandre d'aquesta.
    La font està formada per un petit mur del que en sobresurt un ample brollador plàstic, envoltat de molsa i vegetació, i amb alguns joncs al voltant. L'entorn de la font queda ocupat per un bosc de pins que arriba fins a la riera.

En el moment de la visita (setembre de 2007) la font no rajava.