Font del Gaià
La Torre de Claramunt

La Torre Alta (08789 La Torre de Claramunt)

Ajuntament de la Torre de Claramunt.(Pl. de l'Ajuntament, 1 08789 La Torre de Claramunt)
    Raquel Valdenebro Manrique

Antiga font que abastia d'aigua els veïns del nucli de La Torre Alta. La font es troba ubicada al peu del camí que baixa al riu d'Agost, en un entorn arranjant i protegit per un mur de paredat comú que deixa la font dins d'un rectangle. En l'actualitat la font consisteix en una pica de 76 cm de llargada per 50 m d'amplada i 34 cm d'alçada executada en formigó amb un regruix superior de marbre. La boixa és una moderna aixeta a pressió.

Es tracta d'una de les antigues fonts públiques que abastia els veïns del nucli de La Torre d'aigua potable. Es desconeix la procedència del nom del Gaià, tot i que es deia correspondre al motiu d'agun veí del municipi. Va ser deixada d'utilitzar amb l'arribada de l'aigua corrent a les cases.

RIBA GABARRÓ, J. (1988) "La Torre de Claramunt" a Història de l'Anòia. Vol I. Ed. Parcir. Manresa. pàg 297-319.