Font del Ferro
Dosrius

Bosc de la Torre - Veïnat del Far - Zona del Far
    Al nord-est de la masia de can Bosc, prop de pou de glaç de can Bosc

Diputació de Barcelona
    Adriana Geladó Prat

Estructura aïllada situada al marge del camí i lleugerament ensotada. Està formada per un espai de planta més o menys rectangular, delimitat amb un mur reformat bastit en pedra de diverses mides i disposada irregularment. L'aigua de la font brolla a través d'un broc metàl·lic encastat al mur i cau dins d'una pica de planta rectangular bastida en pedra. A l'interior de la pica hi ha un graó de pedra on espetega l'aigua al caure. La pica està assentada damunt d'un paviment de pedra que té un registre de desaigüe. A banda i banda de la font hi ha dos troncs disposats a mode de bancs.

Altres denominacions relacionades amb l'estructura: font de la Comtessa, font dels Comtes, font del Revolt, font dels Collonuts. L'element està inclòs dins dels límits del Parc del Montnegre i el Corredor i forma part de tres dels itineraris senyalitzats d'aquest parc (SL-C 80, Dosrius 7 i 7A).

En origen, l'indret estava freqüentat pels pagesos i pastors de les masies properes que hi feien mena quan estaven treballant pels camps i boscos del voltant. La font formava part de les propietats de la masia de can Bosc, situada a prop seu, i alimentava la bassa del pou de glaç de can Bosc, situat al seu costat. Pel que sembla, uns metres 2,5m a ponent de l'estructura, hi ha les restes d'un mur tapat per la vegetació que podria haver format part d'una bassa.

ALSINA, N.; CALONGE, R.; CUSPINERA, L.; JUBANY, M.A.; LACUESTA, R. (2005). Inventari del patrimoni històric, arquitectònic i ambiental de Dosrius. [Barcelona: Diputació de Barcelona, Ajuntament de Dosrius], Núm. Ref.: I.S.31/197. DIPUTACIÓ DE BARCELONA (2017). Rutes de llegendes i rondalles. Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona. Barcelona: Diputació de Barcelona, p. 44. JUBANY I PINÓS, M. Àngels; ALSINA I BOIX, Neus (1990). "El medi natural: Les Aigües (III). Les fonts i els safareigs". El Comú, núm. 14, p. 16. LUNA I TOMÀS, Gonçal (2005). Parc del Montnegre i el Corredor. Col. Guies dels Parcs, 4. Barcelona: Diputació de Barcelona, p. 124. RIERA, J.M.; JUBANY, M.A.; ALSINA, N. (2009). Itineraris pel municipi de Dosrius: un tomb pel nucli antic de Dosrius, un passeig per Canyamars, una volta pel Far, l'aigua, el nostre signe d'identitat. Dosrius: Ajuntament de Dosrius, p. 11.