Font del Comú
Ullastrell

Torrent del Comú, 08231
    Al sud del camp de futbol, al mig de la zona d'horts

Ajuntament d'Ullastrell
    Adriana Geladó Prat

Recinte de planta rectangular format per la font, una zona de taules i un edifici amb un dipòsit al seu interior. La font brolla d'un petit marge delimitat per un mur de maons en forma d'L, que alhora integra la zona de taules. L'aigua emana d'un tub encastat al bell mig d'un arc de mig punt tapiat. A la dreta de la font hi ha la zona d'esbarjo, formada per un enrajolat modern on s'assenten les taules i els bancs d'obra. A l'altra banda hi ha l'edifici del dipòsit, de planta quadrada i assentat en un marge. Presenta la coberta plana i s'orgnitza en un sol nivell. La façana principal, orientada a la zona d'esbarjo, presenta un únic portal amb l'emmarcament bastit amb maons plans, i petit arc de descàrrega a la part superior de l'obertura. A la façana de migdia hi ha una petita finestra rectangular de les mateixes característiques, i a la de ponent una obertura actualment tapiada. L'edifici està coronat per una barana bastida en maons, a mode de balustrada. Al interior hi ha un antic dipòsit de planta circular bastit en maons. Tots els paraments de la construcció deixen l'obra vista.

Sembla ser que l'antic safareig del poble està situat sota la zona de taules de la font del Comú, des de la dècada dels anys 20.

Antigament, quan el safareig encara estava en funcionament, les dones baixaven dels barris de la Serra, can Gras i el Sardà a rentar la roba al Comú. Però malgrat això, la principal activitat del Comú era recollir aigua pel consum de les cases. Les dones baixaven amb els càntirs i la roba, i pujaven "amb la burra, la mula o el matxo carregats, els càntirs als còrns de la sarria i la roba neta plegada sobre el bast" (Massagué, 1982: 13).

MASSAGUÉ, Josep (1982). "Els aspres camins (I)". Ullastrell Ressó Local, núm. 67, agost 1982, p. 12-13.