Font del Calvet Sant Salvador de Guardiola

Bages
Urbanització del Calvet
Rere la masia del Calvet
285

Coordenades:

41.68673
1.78041
398502
4615714
08098-162
Patrimoni natural
Zona d'interès
Regular
Entorn precari i abandonat.
Inexistent
Fàcil
Lúdic
Pública
Ajuntament de Sant Salvador de Guardiola
Jordi Piñero Subirana

Font situada rere la muralla que encercla l'antiga masia del Calvet, en una obaga sota un petit cingle de tavertins antics que es troba al límit de la urbanització del mateix nom. La font té un cabalós brollador d'aigua subterrània. El raig més important no és on hi ha la font, sinó que forma una cascada amagada darrera dos grans blocs de pedra tosca o travertí de més de 200 m3 cadascun que, caiguts de més amunt, ara reposen sobre el llit de la riera. D'altra banda, damunt de l'altiplà on hi ha la masia, a la banda sud antigament hi havia un viver d'aigua que formava un petit embassament. Possiblement aquesta aigua contribuïa d'alguna manera al funcionament del molí fariner que hi havia prop de la masia. Prop del viver hi havia una altra font més petita, que ja no existeix. Actualment aquesta zona és un terreny erm i abandonat.
Al costat de la font hi ha actualment les instal·lacions d'un dipòsit d'aigua que li donen un aspecte desendreçat, però l'entorn més general és format per un interessantíssim bosc de ribera, amb un ambient humit ple de molses, falzies, fenàs de bosc... I també retalls de bosc vell de roures i aurons negres, així com una plataneda ombrívola, on creixen com a plantes subespontànies el plàtan fals, el llorer, l'avellaner i el til·ler de fulla gran. Per aquest sector hi passen dos antics camins que comunicaven la masia: un que baixa cap a la riera de Guardiola i que la travessava mitjançant un pont que es va esfondrar en l'aiguat de l'any 2000. L'altre segueix en direcció sud

Informació oral facilitada per Josep Barturó.

La Font del Calvet era de les més populars i concorregudes. A la dècada de 1930 els dies festius la gent feia cua per agafar un bon lloc. Sembla que fins i tot venien gent amb autobusos des de Manresa, que també anaven a la font del Cucut. Antigament tenia una bóta i el raig d'aigua queia dins d'una portadora de pedra. En fer-se les obres per la urbanització del Calvet la persona encarregada de la instal·lació d'aigües se la va emportar per col·locar-la al jardí de casa seva, a Igualada. També hi havia uns bancs de pedra, que actualment són al bar la Gavina, a la mateixa urbanització del Calvet.

AADD (1997). Guia d'espais d'interès natural del Bages. Centre d'Estudis del Bages; Institució Catalana d'Història Natural. Manresa, p. 146-148.