Font del Bosc
Rellinars

Obaga de la Font del Bosc - Camí del Casot
    Sector de la Riera de l'Esbarzer

Pla d'Ordenació Urbanística Municipal
    Jordi Montlló i Laura Bosch

La font del Bosc és una deu d'aigua situada en un revolt del paratge conegut amb el nom d'obaga de la Font del Bosc, pujant pel camí que mena cap a la carena del Panissar. L'accés és fa resseguint el torrent de l'Esbarzer pel camí que discorre paral·lel pel vessant hidrogràfic dret fins arribar a una barrera de ferro (oberta). Deixant enrere, a mà dreta, el camí de Casajoana que travessa els guals del torrent de l'Esbarzer i el de Casajoana, continuarem recte deixant el trencall a mà esquerra que puja cap al Ginebral i a la Casa del Racó i continuarem en direcció al Panissar. La font està situada en el primer revolt tancat que ressegueix l'obaga, abans d'arribar al capdamunt d'aquest camí costerut.
    En aquest indret el revolt és ample, fa una lleugera esplanada, i s'endevina que hi ha una torrentera que baixa per allí. Entrant cap a la raconada, ja es veu damunt del marge, a una dotzena de metres, una barraqueta de pedra seca a la qual s'hi accedeix per uns graons de pedra ben humits. L'indret és molt ombrívol i gairebé a tocar de la coberta hi creix un cirerer d'arboç ben ufanós. La deu d'aigua està protegida per una construcció de pedra seca, de planta quadrada semblant a una barraca amb coberta de falsa cúpula de la qual destaca una llinda prima i allargassada recolzada damunt de dos muntants, un més alt que l'altra que li dona una inclinació. La porta d'accés fa un metre d'alçada per 0,55 m d'amplada, mentre que el gruix dels murs és de 0,40 m. A l'interior, l'aigua brolla d'una roca encastada al terra on hi ha una mena d'"Y" amb concrecions calcàries per on regalima l'aigua de manera constant. El seu cabal varia segons la climatologia. A l'exterior, a mà esquerra, la bancada de pedra seca permet asseure's, mentre que la del costat dret està coberta per la mateixa terra esllavissada del marge. La coberta exterior està completament envaïda de vegetació arbustiva i gran quantitat de terra provinent de les esllavissades fet que ha provocat un moviment estructural i a l'interior les diferents filades de pedra presenten un evident perill d'enfonsament.

Envoltada de vegetació que els excursionistes netegen per evitar que desaparegui. Però la pressió de la vegetació arbustiva està provocant el moviment de les lloses a l'interior que presenten perill d'enfonsament. Caldria desbrossar amb cura i treure una part de la terra que la recobreix. Així potser es podria fer una intervenció a nivell de la coberta per evitar que aquesta font tan bonica i emblemàtica es perdi.

CAPELLA, Pere (1997). Les fonts; dins XVIII Ronda Vallesana. Unió Excursionista Sabadell, pp. 34 - 40.
    SUADES, Ramon (2016). Guia interactiva del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i Serra de l'Obac