Font de Vilagaià
Gaià

Sector sud-oest del terme de Gaià
    carretera de Prats de Lluçanès (BV-4401), al km. 2,9 camí S-E cap a cal Fuster Paleta 200 m

La morfologia del terreny s'ha alterat i la font gairebé s'ha perdut
    Jordi Piñero Subirana

Font emplaçada vora la riera de Gaià, poc abans de la seva confluència amb el torrent de Pregones; uns 100 m al nord-est de la casa de cal Fuster Paleta. La font es situa al costat d'un toll d'aigua embassada en el curs de la riera, dins l'heretat del mas Vilagaià. Era una font de raig, però entorn de la dècada de 1990 es van remoure les terres del camp adjacent, cosa que va alterar la morfologia del terreny: el curs de la riera es va desplaçar cap a l'oest i la font també es va veure modificada. Antigament era una font molt concorreguda i els habitants de les cases de properes hi acudien a buscar aigua. També s'hi feien fontades.
    Vora el camí que discorre paral·lel a la riera, en direcció nord-sud, hi ha una rasa força pronunciada que procedeix del punt on hi ha la font i que recorda un rec. Tal vegada es tractava d'algun tipus de canalització per aprofitar les aigües de la font.

Informació oral facilitada per Josep Matamala