Font de Sant Pere Almató Sant Feliu Sasserra

Bages
Sector central del nucli urbà
A la façana nord de la casa Almató (c/ Sant Pere Almató, 15)

Coordenades:

41.94511
2.02212
418944
4644144
08212-65
Patrimoni moble
Element urbà
Contemporani
XX
1968
Bo
Inexistent
Fàcil
Social
Privada
Baldonero Falgueras Carreras-Almató. C/ Dr. Carulla, 44B, 08017 (Barcelona)
Jordi Compte i Marta Homs

La font de Sant Pere Almató està situada a la façana nord de la casa Almató, també coneguda com cal Metge, a l'extrem est del Pas Nou, prop de la cantonada amb el carrer Sant Pere Almató.
La font està ubicada dins d'una petita volta d'arc escarser, adovellat i amb un escut a la clau, que s'introdueix uns centímetres dins la façana. En l'espai que queda dins la volta hi ha la pica, l'aixeta, dues pedres a mode de festejadors i tres plaques de pedra, sobresortint del mur posterior decorat amb ceràmica que combina el blau, l'ocre i el blanc en les sanefes.
La pica, de forma semicircular, està construïda amb pedra treballada i presenta diverses motllures a més d'un escut al centre. Sobre la pica hi ha un relleu del cap d'un lleó, de petites dimensions i esculpit en pedra de tons clars, de la boca del qual en sobresurt l'aixeta. A sobre i als costats de l'aixeta hi ha col·locades tres plaques de pedra commemoratives. La central recorda la data en la que es va construir la font, 17-3-68; la de l'esquerra conté la inscripció "Sant Feliu Sasserra alçada 617 mt. Partit judicial de Manresa. Bisbat de Vich" i en la de la dreta es pot llegir: Font del nostre beat Pere Almató O.P..

La font de Sant Pere Almató va ser construïda l'any 1968, tal com es recorda en una placa de pedra.