Font de Sant Joan
Matadepera

  Vallès Occidental
  Torrent de Salt Rajant
  Emplaçament
  Vessant hidrogràfic esquerre del torrent de Sant Rajant
  580

  Coordenades:

  41.62633
  2.00506
  417121
  4608767
  Número de fitxa
  08120 - 174
  Patrimoni natural
  Tipologia
  Zona d'interès
  Contemporani
  Segle
  XX
  Estat de conservació
  Dolent
  No hi ha aigua. Tant el passadís d’accés com la cavitat estan plenes de terra, fullaraca i restes de totxos provinents de les edificacions que s’han construït modernament. Els dos plafons ceràmics estan en part malmesos. La zona dels plataners està abandonada.
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Difícil
  Sense ús
  Titularitat
  Pública
  Agència Catalana de l'Aigua (Carrer de Provença, 204, 08036 - Barcelona)
  Autoria de la fitxa
  Jordi Montlló Bolart

  Surgència que brolla de l’interior d’una cavitat excavada a la roca. Un cop situats damunt del pont, a l’Avinguda de Can Marcet, en el vessant hidrogràfic esquerre del torrent del Salt Rajant que baixa de Can Pobla. L’accés es fa entrant per darrera la barana, arran del mur de tancament de la casa núm. 73. Seguir el corriol sense baixar al torrent, en direcció sud-oest fins encara no a un centenar de metres més endavant, s’observen uns arbres plataners, que indiquen la presència d’una antiga àrea d’esbarjo. La font està just abans dels arbres, a mà esquerra.

  Una escletxa oberta entre les roques, reforçades per la part inferior amb un muret de pedra seca, donen pas a un seguit de graons (colgats actualment per terra i fullaraca) que baixen en direcció al que sembla un pou. Al costat esquerre hi ha un pedrís que en temps passats estava recobert per maons collats amb morter de calç.

  Un cop dins, a cada costat de la cavitat, hi ha un pedrís disposat horitzontalment que a través d’uns graons permetia entrar a agafar l’aigua. A mà esquerra de la cavitat, hi ha un plafó ceràmic policromat, envoltat per una sanefa de color groc, datat de 1904. Representa la imatge Sant Joan Baptista “S. Juan Bautista. 1904”. Està en part malmès. A mà dreta d’aquest hi ha un segon plafó, policromat del sant, realitzat amb trencadís. Porta la inscripció “Sant Joan Baptista” i l’any “1963”. Al darrera de la imatge del sant hi ha una masia i la muntanya de Sant Llorenç del Munt amb el Cavall Bernat. Està en part malmès.

  La font ha estat localitzada gràcies als bombers de Matadepera, Joan Garcia i Quim Vaucells.

  En la guia interactiva del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i Serra de l'Obac de Ramon Suades (2016) hi figura amb el nom de pou del torrent de Rajant.

  SUADES, Ramon (2016). Guia interactiva del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i Serra de l'Obac.