Font de l'escola Torrescasana
La Torre de Claramunt

Vilanova d'Espoia (Camí de Cal Muntades s/n Vilanova d'Espoia-08789 La Torre de Claramunt)
    Pati de l'escola Torrescassana

Departament d'ensenyament. Generalitat de Catalunya (Via Augusta, 226, 08021 Barcelona)
    Raquel Valdenebro Manrique

Font ubicada al pati de l'escola de primària Torrescasana, de Vilanova d'Espoia. La font és una reproducció de la salamandra del Parc Güell de Barcelona. Es tracta d'una estructura realitzada en ciment recoberta amb mosaics de colors disposats en trencadís. Consta d'una base de formes ondulades de 0,30 m d'alçada per 1,22 m d'amplada i 1,70 m de llargada. Aquesta base acull en un extrem una forma allargada que serveix de pica. Sobre aquesta base es situa una estructura quadrangular més petita de 0,20cm d'alçada per 0,70m d'amplada i 0,87 m de llargada. A l'extrem de ponent d'aquesta estructura, coincidint amb la pica el trencadís dibuixa un escut del municipi de la Torre de Claramunt sobre una base de color vermella feta també en trencadís, i un escut amb les barres catalanes i un motiu floral sobre una base de color blau feta en trencadís. Sobre aquesta estructura quadrangular es recolza la salamandra que roman amb la boca oberta sobre la pica. A l'interior de la boca acull el brollador metàl·lic pel qual raja l'aigua. Aquesta està regulada per un temporitzador situat al costat dret del camp de la salamandra.

La font va ser fruit de la iniciativa de l'associació de pares i mares de l'escola Torrescasana, arran de la celebració l'any 200 de l'any Gaudí. És volia rendre un homenatge a l'arquitecte modernista. La font es trobava a l'escola vella de Vilanova d'Espoia i va ser traslladada a l'escola actual l'any 2005, poc desprès de la seva inauguració. Actualment segueix funcionant com a font de l'escola.