Font de les Mosques
Matadepera

  Vallès Occidental
  Mal Pas de la Castellassa
  Emplaçament
  Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i Serra de l’Obac
  710

  Coordenades:

  41.63291
  2.02529
  418814
  4609479
  Número de fitxa
  08120 - 398
  Patrimoni natural
  Tipologia
  Zona d'interès
  Estat de conservació
  Regular
  Raja intermitentment.
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Difícil
  Altres
  Titularitat
  Privada
  08119A002000110000YP
  Autoria de la fitxa
  Jordi Montlló Bolart

  Bassal situat a mà esquerra del corriol que fa partió amb el municipi de Sant Feliu del Racó, sota el Mal Pas de la Castellassa. L’aigua que s’origina en aquest indret es perd per la cinglera formant el Torrent del Sot de la Carda, en territori del municipi veí. La font està envoltada per farigoles, romaní i aladern.

  L’accés es fa des del Collet de Cabrafiga en direcció nord, pel Camí de Castellar del Vallès a la Mola cap el Coll de Grua. Travessarem per un estret corriol la Canal de l’Home Mort, el Gorg de General, i la Canal de la Dona Morta.

  El bassal s’omple a partir de les aigües que s’escolen parets avall des del Fus i el Mal Pas de la Castellassa. En el marge, està protegida per les restes d’un muret, de 60 cm d’alçada, del qual només en queda una petita part. A la part inferior, excavat arran de sòl, hi ha el bassal, més o menys rectangular, de quatre dits de fondària. Està protegit amb còdols de diferents mides.

  També rep el nom de Font Falsa de les Mosques.

  Seguint l’exemple dels excursionistes del món associatiu vallesà de principis del segle XX, amb les populars fontades (trobades setmanals per arranjar les fonts del massís), als anys vuitanta i noranta del segle XX, dos excursionistes es proposen arranjar i inventariar les surgències del parc.

  Frederic Vancells i Edmond Grau dedicaren dos dies a la setmana a explorar totes les fonts de Sant Llorenç del Munt i l’Obac de les quals en tenien coneixement o a través de les aportacions que els feia la gent. Inventariaren un total de 308 surgències entre fonts naturals, bassals, fonts obrades, safareigs, caus naturals.

  AA.VV. (1935). Guia monogràfica de Sant Llorenç del Munt. La Mola. Centre Excursionista de Terrassa. Impremta Joan Morral. Terrassa.

  GRAU, Edmon; VANCELLS, Enric (2 ). 70 Fonts de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. El Cau ple de Lletres Editorial. Terrassa.

  SUADES, Ramon; SENYAL, Jordi (2020). Mapa Interactiu de Sant Llorenç del Munt i serra de l’Obac.