Font de les Illes Olesa de Montserrat

  Baix Llobregat
  Al mas de les Illes
  Ctra. C-55: sortida al polígon de la Flora. Camí en direcció N-W
  77

  Coordenades:

  41.54827
  1.87863
  406476
  4600230
  08147-202
  Patrimoni immoble
  Element arquitectònic
  Contemporani
  XIX-XX
  Regular
  Element força modificat.
  Legal
  Pla Especial de Protecció d'Olesa de M (14/06/94)
  Restringit
  Productiu
  Privada
  08146A00800035
  Jordi Piñero Subirana

  Als baixos de la casa antiga del mas de les Illes hi ha una surgència natural d'aigua, que és canalitzada cap a una bassa que hi ha al costat de les cases noves d'aquest mas. Adossat a la bassa hi ha un cobert que conserva restes d'un pou i del que antigament havia estat una sínia. Antigament era tradició venir a aquesta font, especialment el Dijous llarder, però ara ha quedat tancada dins l'explotació agrícola del mas.

  El nucli originari del mas de les Illes ja surt esmentat en alguns pergamins del segle XIV. És la construcció situada uns 100 metres al sud-est. L'any 1860 el mas consta com a propietat de Casals i Cortès. Aquesta família també posseïa el mas Vilapou i el mas Gori, en el qual després s'hi va construir l'hotel Gori. El 1910 ja s'havia traspassat a un italià: Lucas Diomedes. Aquest any el mas tenia una extensió de 18 ha i hi vivien masovers (set persones en total). Tot sembla indicar que, amb el canvi de propietari, la masia va ser objecte d'una reforma substancial. Fou aleshores quan va adquirir l'aparença actual, que es caracteritza per una estètica força allunyada de l'estil rural tradicional. Probablement va ser en aquesta època, o una mica més endavant, que es van construir les dues cases noves. Segons informació oral, van ser dos fills de la família propietària qui les van construir. Antigament el mas tenia dues sínies (una enmig dels camps i una altra al costat de la bassa gran de la font), cinc pous i dues basses (aquestes s'han conservat). L'any 1971 es van inundar les terres on estan situades les cases, cosa que va obligar a una important reforma. Des de fa uns anys tota la finca, que ocupa una bona esplanada coneguda amb el mateix nom del mas, està orientada al conreu d'arbres fruiters i als manipulats de la fruita.

  GONZÁLEZ BASCHWITZ, José; OBRADORS, Xavier (2006). Pla Especial de Protecció i Catàleg del Patrimoni Arquitectònic d'Olesa de Montserrat. Ajuntament d'Olesa de Montserrat. Fitxa B-39