Font de les Canaletes
Rellinars

Torrent de les Canaletes - Les Serres
    Sector de Les Serres

Regular
    Les arrels o la mateixa terra han taponat la surgència que brolla per tres indrets diferents en el marge que hi ha al dessota mateix.
    Pla d'Ordenació Urbanística Municipal
    08178A008000250000OG
    Jordi Montlló i Laura Bosch

Font d'aigua intermitent que neix en el torrent de les Canaletes, una torrentera afluent del torrent del Robert situada el vessant hidrogràfic dret d'aquest, al sud-oest del municipi de Rellinars. Per arribar-hi es pot fer des del llit mateix del torrent del Robert tot pujant per un corriol que s'enfila paral·lel la torrentera que porta el nom de la font, coincidint amb el vessant d'obaga del Collet dels Capellans, o baixant pel mateix corriol un cop arribats al coll per la pista que volta les Serres i els Pivents.
    Pujant, la font queda a mà dreta, per sota d'un roure imponent. Consisteix en una pica de pedra, ben retallada amb una pedra que fa de tapadora per evitar que s'embussi de terra i fullaraca. La pica està perforada per la part davantera per on sortia el broc. Està encastada al marge de terra on hi ha la surgència. En el marge de sobre, hi ha una bancada de pedra on la gent s'asseia a l'ombra de la roureda, que va patir els estralls del darrer incendi.
    Aquestes estructures estan implícitament lligades al territori i denoten un coneixement acurat i exhaustiu de l'entorn físic de la gent que ho va construir. La seva construcció i emplaçament està estretament lligat a la captació d'aigües, ja sigui a partir del desviament mitjançant canals excavades al terra o a la roca o bé obrades.

En el mapa topogràfic de l'ICGC la font està mal situada. Ha estat localitzada i desbrossada per Carles Cornadó durant la realització del Mapa de Patrimoni que coneixia la seva ubicació.

Malgrat trobar-se en terme de Rellinars era emprada pels veïns del Raval de les Comes, alguns dels quals bevien només aigua d'aquesta surgència. Segons informació facilitada per Carles Cornadó: "d'infant hi havia anat moltíssimes vegades, acompanyant a un estiuejant de la Riereta que mai bevia aigua de l'aixeta, només de les Canaletes." Encara es conserven alguns cirerers, vestigis d'antics horts que hi havia a tocar de la font.

CAPELLA, Pere (1997). Les fonts; dins XVIII Ronda Vallesana. Unió Excursionista Sabadell, pp. 34 - 40.